Sju personer straffas för rasism

Sju personer inblandade i olika rasistiska attacker mot Real Madrid-anfallaren Vinicius Jr har fått hårda straff i Spanien.Det är Spaniens statliga kommission mot våld, rasism, främlingsfientlighet och intolerans inom idrotten, som har agerat i ärendet.

Fyra män fick böter på 60.001 euro och avstängdes från idrottsarenor i två år efter att ha hängt en banderoll med texten ”Madrid hatar Real”. Samt en uppblåsbar svart docka föreställande Vinicius iförd tröja nr 20, på en bro nära Reals anläggningar före lagets cupmatch mot Atletico Madrid den 26 januari.

Tre andra personer bötfälldes med 5.000 euro och avstängdes från idrottsarenor i ett år. Efter att ha gjort rasistiska gester mot den brasilianska landslagsspelaren under en LaLiga-match på Valencias Mestalla Stadium den 21 maj, rapporterar Reuters.

Snabbt agerande

Sanktionerna kommer bara 11 dagar efter att de 4 männen som hängde ut dockan greps. De frigavs senare mot borgen av en domstol i Madrid.

Brasilianaren Vinicius Jr har varit i rampljuset de senaste veckorna efter att ha kallat LaLiga och Spanien för rasistiska. Som reaktion på övergreppen han utsattes för under Reals match mot Valencia. Sportvärlden har visat solidaritet med 22-åringen sedan dess. Bland annat har Brasiliens regering krävt stränga sanktioner mot de ansvariga för rasförtal.

Huvudtränaren för Real Madrid, Carlo Ancelotti sa tidigare förra månaden att han hoppas att ”atmosfären förändras” i spansk fotboll i kölvattnet av de rasistiska övergreppen som Vinicius Jr har utsatts för.

Brasilien kommer att spela vänskapsmatcher mot Guinea den 17 juni och Senegal, tre dagar senare, som en del av en antirasismkampanj.

Om Vinicius Jr

Vinícius José Paixão de Oliveira Júnior, född 12 juli 2000, mer känd som Vinícius Júnior eller Vini Jr. Han debuterade för Brasiliens landslag den 10 september 2019 men kontrakterades av Real Madrid redan 2017. Debuten i Real Madrid skedde den 29 september 2018 som inhoppare i en mållös match mot Atlético Madrid.

En aktuell video i ämnet rasism

Relaterad artikel

Spanien lanserar hjälptelefon mot rasism.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …