Jerez de la Frontera – Flamenco, hästar och sherry

Men egentligen spelar det ingen roll vad man har för intressen, Jerez de la Frontera har något för alla.

Spanska ridskolan
På baksidan av ridskolans vackra
slott kan du se hur hästarna tränas.
Tio Pepe
Företaget Gonzales Byass grundades 1835
och deras världskända Tio Pepe namns gavs
efter källarmästaren José’ Angel, ”Farbror Pepe”.

Denna vackra stad i Cadizprovinsen bjuder på härlig stadsvandring, många sevärdheter och bra restauranger.
Vid ett besök för tre år sedan började vi samtala med två herrar på en uteservering, Jean Paul, en fransk konstnär, och Pelle från Sverige. De bodde i Barcelona men letade nu efter en bostad i Jerez. Året därpå träffades vi av en slump på gatan, de var tillbaka och letade fortfarande efter den perfekta bostaden. I början av 2023 hittade de äntligen sin drömvåning och bjöd in till vernissage i maj. Den sammanföll med sonens besök hos oss så vi passade på att resa dit några dagar.

Spanska ridskolan

Vi checkade in på Hotel Jerez Centro, där vi bott tidigare, och begav oss direkt till ridskolan. Det tjusiga officiella namnet är Fundacion Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre och tillhör Big Four, de mest prestigefyllda klassiska ridakademierna i världen. 

Alcazar de Jerez
 Utgrävningarna i Alcazar de Jerez, ett fd moriskt fort
Katedralen i Jerez de la Frontera
Den fantastiska katedralen
Alcazars vackra trädgårdar, Jerez de la Frontera.
Att promenera i Alcazars vackra
trädgårdar är en riktig lisa för själen

Var ute i god tid!

Jag hade förbokat entrebiljetterna via Get your Guide för att slippa köa. Vi har sett riduppvisningen i stora manegen tidigare så idag blev det bara promenad i området. Vill man se uppvisningen bör man vara ute i god tid, blir snabbt fullbokat. Det magnifika slottet måste besökas och bakom det ligger stallarna och utomhusbanorna. Här kan man se de vackra hästarna tränas både med ryttare och med vagn. De dagar man inte har uppvisning kan man gå in i stora manegen och titta på inomhusträningen.
På vägen ut passar man på att besöka den lilla butiken, jag köpte några fina pennor och en klänning.

Dags för sen lunch och den intogs, som vanligt, på vackra Plaza del Arenal och restaurang Taberna Jerez.Här äter man fantastisk mat och njuter av den vackra utsikten över den stora fontänen med ryttaren och härlig stämning. Efter lunchen kan det vara lagom med en promenad till katedralen och Alcazar de Jerez
Katedralen, Catedral de San Salvador, är ett fantastiskt byggnadsverk som byggdes mellan 1695 och 1778, flera olika stilar vävs samman till en unik enhet. Alcazar de Jerez är ett före detta moriskt fort som är i fantastiskt skick. En oas med stenbelagd gård, valv och en stjärnformad fontän. Om ni som jag är pensionär erbjuds ofta rabatt på entrebiljetter, glöm inte ta med passet.

Sherrytunnor på El Pasaje, Jerez de la Frontera.
Sherrytunnor på El Pasaje. Här testar man från
torraste torra Fino via creme till söta simmiga PX

Sherry och flamenco

Ett absolut måste är ett besök på Tabanco El Pasaje, en klassisk trång sherrybar med Flamencouppträdande. Vid tidigare besök har vi bara lyckats trycka oss in i baren så nu hade jag bokat ett av de få borden via hemsidan. Vi tog charkbrickan och det var bland de godaste charkuterier vi ätit. Till detta provades olika sorters sherry för de som önskade, jag tog ett glas vanligt vin. Flamencodansarna och gitarristen hade bordet bredvid oss och vi passade på att fråga lite runt dansen. Dansen är eldig och fylld av känslor och de här dansarna improviserade alltid utefter dagsform. Snabba fotsteg, många hand och armrörelser och handklapp i en takt som är svår att följa.
När man lämnar El Pasaje har man en fantastisk tapasrestaurang/bar precis runt hörnet, El Gallo Azul. Ett vackert spännande hus med flera våningar och härliga balkonger ut mot gågatan. På förmiddagen dricker man gärna en kopp kaffe på uteserveringen och på kvällen är det så mysigt att sitta på en av
balkongerna med något gott i glaset.

Många bodegor

I Jerez finns naturligtvis många bodegor att besöka, den mest kända är kanske Tio Pepe. Här finns flera sherryturer med sherryprovning man kan delta i. Linda Martin har skrivit om dessa turer i sin Indie Travel Podcast, googla på Indie Travel Sherrytours.
Efter frukost nästa dag blev det besök i saluhallen som ligger ett stenkast från gågatan. På torget framför är det alltid en liten marknad och flera caféer. Här köper man churros direkt ur fritösen, men kom i tid de tar snabbt slut. På gågatan, som leder fram till Plaza del Arenal, finns många trevliga butiker för den som är shoppingsugen. 

Vinflaska Tio Pepe

Fler upplevelser

Dags för vernissage och ett kärt återseende av Jean Paul och Pelle. De har verkligen funnit en fantastisk våning nära Arenal, där har Jean Paul fått en atelje med fint ljus. Att läget är centralt förstår man då Påskprocessionerna passerar precis nedanför balkongen. Titta gärna på hans verk på instagram @j_pallard. 
Står man framför fontänen på Arenal med gågatan i ryggen finns ett valv på höger sida. Innanför hittar man ett mysigt område med flera restauranger. Här åt vi en god middag i den ljumma fina kvällen, rekommenderas.
Dagen därpå var det dags att åka hemåt och vi valde att köra kustvägen mot Malaga. Vi stannade för lunch i Bolonia och för att besöka Baelo Claudia. Baelo Claudia är en stor utgrävning och i det fina museet, fri entre för eu-medborgare, berättas historien om den en gång vackert belägna romerska staden. Missa inte detta om ni är i närheten.
Atlantkusten är väldigt vacker och att kombinera ett besök i Jerez med ett besök i Cadiz är verkligen att rekommendera. Önskar er en trevlig utflykt! 

Jerez de la Frontera
Gå genom valvet
vid Plaza Arenal och
hitta flera mysiga
restauranger

Relaterad artikel från samma provins

Cadiz – Ett guldkorn vid Atlanten.


Lotta Karlbäck

Bor delar av året i Alhaurín el Grande i Andalusien och delar av året på Grötö i Göteborgs skärgård.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …