Carrefour slutar sälja Pepsi i Spanien

Carrefour slutar sälja produkter från Pepsico i Spanien, Frankrike, Italien och Belgien allt eftersom lagren tar slut i butikerna.

Pepsi

Beslutet som i praktiken började gälla i torsdags grundar sig på att företaget Pepsico kräver prishöjningar på i genomsnitt 7 procent. I Frankrike har Carrefour satt upp små skyltar på hyllorna som säger: ”Vi säljer inte längre detta märke på grund av oacceptabla prishöjningar”. (Carrefour är en stark och snabbt växande kedja i Spanien.)

Pepsico har redan höjt priserna med tvåsiffriga procentsatser i sju kvartal på raken. Senast med 11 procent under perioden juli till september 2023.

Förbudet som i nuläget berör Spanien, Frankrike, Italien och Belgien kan komma att utvidgas. Carrefour har 12.225 butiker i mer än 30 länder, men än är inget bestämt om dato för utvidgning av bojkotten.

Produkterna som berörs är bland andra: Pepsi, 7 Up, Lays Potatischips, Quaker Oats, Liptons is te och läsk.

En ny lag i Frankrike ligger bakom beslutet.

Den nya lagen som är avsedd att bekämpa de stigande levnadskostnaderna tvingar stormarknaderna att nå överenskommelser med leverantörerna för att undvika miljonböter. Förhandlingarna måste i Frankrike avslutas mellan den 15 och 31 januari istället för den första mars som varit det normala. Men den franska regeringen vill nu se en snabbare prisnedgång på varorna.

Fler kedjor står beredda att följa efter Carrefour.

Système U som är en annan av Frankrikes stora distributionskedjor överväger samma bojkott som Carrefour. Också Leclerc-kedjan som har ett dussintal stormarknader i Spanien är inne på den linjen. Michel-Edouard Leclerc förklarade i torsdags på radiostationen France Info att Pepsico kräver prishöjningar på mellan 6 % och 10 %, och i vissa fall upp till 20 % när hans eget företag söker prissänkningar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …