Fåfäng motorcyklist greps efter anonymt tips

En motorcyklist laddade upp en video som visade att han körde 302 kilometer i timmen utanför Madrid, det visade sig vara mindre smart.

Motorcyklist kör 302 kilometer i timmen.

Det finns vissa individer vars hänsynslöshet inte känner några gränser. Det här är historien om en motorcyklist som körde på Madrids motorvägar i hastigheter på över 300 kilometer i timmen. Totalt ignorerande hastighetsbegränsningar, sin egen och andra trafikanters säkerhet. Han gjorde det också med sin registreringsskylt dold för att undvika identifiering av trafikpolisen. Men det var hans enorma ego som fick honom att dela videor av sina ”bragder” på sociala medier. Vilket i slutändan resulterade i att han identifierades och greps.

Mannen, bosatt i staden Parla i Madridregionen, filmade sig själv när han körde i 302 kilometer i timmen på sträckor av motorvägen M-50 som är begränsade till 120. Samt i 280 km/h på en sträcka begränsad till 90 (mer än tre gånger så mycket tillåten hastighet) och vid 115 km/h på en sträcka begränsad till 50 km/h.

Alla brott som man ser på internet kan rapporteras konfidentiellt.

.Polisutredningen inleddes i slutet av februari tack vare en användare av sociala medier som uppmärksammade poliser på en video av en motorcyklist som färdades i extrem hastighet på Madrids vägar. Personen gjorde anmälan via e-postadressen redesabiertas@policia.es, där allmänheten konfidentiellt kan rapportera alla brott som de upptäcker på internet. Personen rapporterade en video där en motorcyklist sågs accelerera tills hastighetsmätaren visade 302 km/h. Motorcyklisten filmade sig själv när han begick de hänsynslösa trafikbrotten med en kamera. Filmer som han sedan delade med sina följare på sociala medier.

Utredare från den nationella polisens centrala cyberbrottsenhet kunde upptäcka tre andra inlägg på sociala medier där samma motorcyklist begick andra hastighetsöverträdelser. Både på motorvägar och vanliga vägar med dubbla körfält i Madrid. Polisen kunde konstatera att motorcykeln (en Aprilia) som förekom i alla videor var densamma. Samt att föraren körde med registreringsskylten dold för att förhindra identifiering.

Det krävdes dock inga poliser för att hitta identiteten på användaren av det sociala mediekontot som lade upp videorna. Eller att verifiera att han var ägare till en motorcykel av samma märke och modell som i videorna. Mannen som greps befann sig i Parla och anklagas för att ha begått brott mot trafiksäkerheten.

Konsekvenserna blir kännbara.

I videon ses mannen stegra motorcykeln i 150 km/h och sicksacka mellan bilarna i 230 km/h. Med sin mobiltelefon som också fungerar som GPS fäst vid kåpan och en nyckelring med armésköldar som blåser i vinden. Den fåfängan blir dyr för honom. Enligt Spaniens strafflag kan han utöver indragning av körkortet i upp till 10 år, straffas med ett fängelsestraff på tre till sex månader. Eller dagsböter på 12 till 24 månader, eller samhällstjänst i 31 till 90 dagar.

Relaterat till trafiken i Spanien.

Radarkamerorna på Spaniens vägnät är uppgraderade.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …