De ryska turisternas frånvaro

Turisterna från Ryssland har nästan försvunnit från hela Europa och Spanien är inget undantag, här kommer en lägesrapport från några länder.

Den ryska invasionen av Ukraina har fått västvärlden att sätta upp barriärer som inte har setts sedan kalla krigets dagar. Något som har fått stor inverkan på turismen i Europa.

Enligt Association of Tour Operators of Russia fanns det 84 procent färre ryska turister i Europa år 2022, en siffra som sannolikt inte kommer att öka i år. Europa lockar fortfarande de rikaste ryssarna, men medelklassturisterna är nästan obefintliga. De nämner ökande kostnader och logistiska problem. De få som fortfarande kommer, tar sig ut via Turkiet eller i vissa fall via Finland.

Vi tittar på två länder som gränsar till Ryssland och två som brukade översvämmas av ryska turister.

Spanien tar inte längre emot högspenderande ryssar.

Salou Cambrils La Pineda Hotel Association rapporterar att även om ryssarna aldrig har varit en betydande källa till turister till Spanien, var de en av de snabbast växande grupperna. Enligt Spaniens nationella statistikbyrå INE besökte omkring 1,3 miljoner ryssar landet 2019. Det motsvarar 1,3 procent av det totala antalet turister.

Deras frånvaro känns fortfarande. Detta gäller särskilt i vissa områden där ryska turister var en större andel av besökarna än andra. Till exempel var Costa Dorada en plats där mellan 10 % och 15 % av alla besökare var ryssar.

Albert Save

Albert Save, ordförande för Costa Dorada Hotel Associationi Katalonien hävdar att det fanns 1.290 000 övernattningar i detta område under 2019. Detta antal har nu sjunkit till noll, förutom ”en eller två ryssar”, som tagit sig ut via Turkiet eller Finland. Save fortsätter: Det som skiljer ryssarna åt är deras höga lyxkonsumtion som stödjer de lokala företagen.

När de var här spenderade ryssarna för att de kom långt bortifrån. De skulle åka på många utflykter och köpa produkter från området. På grund av attraktionen för vin, olja, korv och kläder, var deras beteende annorlunda än britterna som kommer för solen”, nämner han.

Tjeckien kämpar med inflation och vikande turism.

Precis som Spanien hade Tjeckien många ryska turister, framförallt i sina kurorter. Städerna Karlovy Vary och Marianske Lazne, liksom Frantiskovy Lazne, såg en ljus framtid när UNESCO utsåg dem till världsarv 2021. Men den glädjen var kortvarig.

Så snart ryska stridsvagnar korsade den ukrainska gränsen anslöt sig Centraleuropa till de europeiska sanktionerna mot landet. Antalet ryssar som var deras mest lojala kunder och de som spenderade mest pengar har sjunkit från 61.000 till några få tusen sedan 2019.

Den genomsnittliga tjeckiska turisten spenderar cirka 30 euro per dag. Rysktalande gäster spenderade mer än 150 euro”, säger Jan Herget, tjeckisk turistchef. Att förlora ryska turister är dock bara en del av problemet. Personalbrist är också ett problem i kurorterna. Eftersom den tjeckiska arbetslösheten har legat på 3,5 % de senaste två åren och inflationen bara har börjat sjunka från rekordhöga 18,0 % i september.

Finland främjar inhemsk turism.

Officiella siffror visar att under åren innan Kreml invaderade, tog omkring 1,2 miljoner ryssar dagsturer med bil eller buss till östra Finland. De flesta spenderade sina pengar på lokala stormarknader, i genomsnitt 170 euro per dag i Villmanstrand.

Förkrigsfloden har nu reducerats till en rännil av besökare, begränsad till de med dubbla medborgarskap eller de som har ett visum som tillåter dem att komma in och ut. Sedan krigets början har Sydkarelens region med den största staden Villmanstrand förlorat cirka 100.000 ryska övernattningsgäster.

Mirka Rahman

Man har flyttat sin marknadsföring till finländare, som en semesterdestination i landet. Men den tittar också på kunder från Tyskland, Italien och Benelux-länderna, som, enligt Rahman, spenderar mer pengar per dag än ryska turister. ”Trenderna har förändrats”, konstaterar Mirka Rahman, Villmanstrands turistchef. ”Ingen här räknar med att ryssarna ska återvända.”

Lettland var populärt för ryska turister

Lettland har varit ett populärt resmål för ryska turister på grund av dess geografiska läge och historiska kopplingar som en del av Sovjetunionen. Som med många andra länder har covid-pandemin skadat den livliga turistnäringen i denna lilla baltiska stat. Men att förlora ryska besökare förvärrade det bara.

I september 2022, i solidaritet med Ukrainas turism, förbjöds ryssarna att komma dit. Landets utrikesminister Edgar Rinkevics twittrade ”Ni är inte välkomna hit – ni måste avsluta kriget mot Ukraina och försvinna från det vackra landet!”.

Ryssland var en viktig marknad”, säger Vladislavs Korjagins, VD för Baltic Travel Group. ”Självklart, vi saknar det. Ur ett ekonomiskt perspektiv kanske det här beslutet inte har hjälpt lokala företag. Men på politisk nivå stöder vi Ukraina. Det är rätt beslut”, säger han. ”Folk förstår att vi inte kan välkomna ryska turister medan deras soldater attackerar ukrainare.

Korjagins förklarar att Ukrainakrigets ”största problem” är uppfattningen bland många västerlänningar att Baltikum är osäkert och kan bli ”nästa mål” för ryska styrkor. Denna missuppfattning har nu förbättrats, men trots det så har enligt den lettiska turistnäringen 70 procent av gruppbokningarna ställts in. Som ett resultat av invasionen i februari 2022.

Vladislavs Korjagins

Relaterad artikel

Turismen ger ekonomisk tillväxt i år.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …