Spanien behöver ett nytt fiskeavtal

Spanien har uppmanat EU-kommisionen att samarbeta med Marocko för att säkerställa ett nytt fiskeavtal så snart som möjligt.

Fiskefartyg i behov av fiskeavtal
Spanskt fiskefartyg i Dahkla, Västsahara.

Det nuvarande avtalet löper ut den 17 juli och entusiasmen i Marocko för att förnya det. Anledningen är att EU-domstolen sa upp det 2021 eftersom avtalet även innefattar Västsaharas vatten.

Luis Planas

Spaniens minister för jordbruk, fiske, livsmedel och miljö Luis Planas har nu uppmanat EU att: ”Fortsätta att arbeta med Marocko för en förnyelse av avtalet innan det nuvarande avtalet löper ut”. Men det är inte troligt att avtalet blir förnyat innan en ny dom har fallit efter ett överklagande av EU-kommisionen.

Fiskeavtalet har regelbundet förnyats sedan 1988. Men 2015 har algeriska ombud som försvarar Västsaharas befrielserörelse Polisario (جبهة البوليساريو) har utmanat handels- och fiskeavtalen med Marocko.

Marockos kung Mohammed VI har sagt att landet inte kommer att engagera sig i något ekonomiskt som inte täcker alla dess territorier, inklusive Västsahara. Han uttryckte den bestämda ståndpunkten att landet inte kommer att kompromissa med sin territoriella integritet och ekonomiska suveränitet.

 Mohammed VI

Marockos fiskeoperatörer stöder heller inte en förnyelse av det nuvarande avtalet, Marocko får i utbyte mot att låta 128 EU-fiskefartyg fiska i dess vatten bara 208 miljoner euro. Det mesta av detta är inriktat på att utveckla fiskerisektorn. Däremot exporterar Marocko fiskprodukter för 2,5 miljarder dollar till EU:s marknad. Till saken hör för spanskt vidkommande att av EU:s 128 fiskefartyg så är Spaniens tilldelning 92 fartyg.

 Hassan Sentissi El Idrissi

”Jag har aldrig stött iden om ett fiskeavtal mellan Marocko och EU”, säger Hassan Sentissi El Idrissi, chef för fiskerinäringsföbundet. Han uppmanar Marocko att be om högre EU-bidrag och minska antalet fartyg från EU.

Ryssland, Japan och Storbritannien är också intresserade av fiskeavtal med Marocko. En domstol i Storbritannien har dock gett Polisarios algeriska ombud ett slag då den avvisade en utmaning mot avtalet med Marocko. Domen reducerade Polisario till en algerisk marionett som inte har rätt att företräda befolkningen i Västsahara. Något som bör kunna tjäna som vägledning för EU-domstolen.

Relaterad artikel

Marockanska båtar tjuvfiskar i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …