Lidl Spanien expanderar kraftigt

Lågpriskedjan Lidl har byggt ett stort logistikcenter i Escúzar i Granadaprovinsen, centret har skapat 250 nya direkta jobb.

Lidl Logistikcenter
Det nya logistikcentret i Escúzar (Granada).

Lagret är byggt på en tomt på mer än 132.000 kvadratmeter inom Industrial, Technological and Innovation Area City (CITAI). Den tidigare Metropolitan Industrial and Technological Park i Granada.

Lidl säger att logistikplattformen har skapat totalt 250 nya direkta jobb och fördubblat företagets logistikkapacitet i Andalusien. Något som totalt har ökat lagerytan från cirka 60.000 kvadratmeter till cirka 125.000 kvadratmeter. (De hade sedan tidigare ett logistikcenter i Málaga och ett i Dos Hermanas utanför Sevilla).

Lidl har investerat totalt 88 miljoner euro i vad som för närvarande är dess näst största logistikplattform i hela landet och den största i Andalusien. Med mer än 65.000 kvadratmeter yta och 139 last- och lossningsbryggor har den kapacitet att lagra upp till 50.000 pallar samtidigt och hantera 1,3 miljoner pallar per år.

Dessutom har det nya lagret 6.000 orderberedningspunkter och har mer än 240 parkeringsplatser för fordon i allmänhet och ett 90-tal specifikt för lastbilar.

Hållbarhet

Det nya centret har internationella certifieringar som BREEAM, hållbart byggande. Samt ISO 50001, energieffektivitet. De har installerat 6.700 m² solcellspaneler vilket täcker 30 % av den energi som centret kräver. Något som motsvarar förbrukning hos 570 spanska bostäder under ett år. Ett dussintal parkeringsplatser är reserverade för elfordon.

Kommentarer från regionchefen

Carlos Martínez

”Att ha vårt lager i Escúzar redan i drift gör att vi kan anpassa våra logistikresurser till den utveckling som vi har upplevt de senaste åren i södra Spanien. Där vi arbetar varje dag för att befästa vår position som en av de viktigaste drivkrafterna för dess ekonomi”. Säger regionchefen för Lidl i Andalusien, Carlos Martínez.

”Vi är fast beslutna att arbeta i Andalusien och specifikt Granada. Nästan alla anställda är från provinsen Granada, en av fyra är från Granada, ett dussin från Escúzar och en annan från Las Gabias. Medan resten kommer från närliggande städer som La Malahá, Churriana de la Vega, Santa Fe eller Albolote”.

Utvecklingen i Spanien

Lidl kommer att utöka sina nuvarande 12 logistikplattformar med ytterligare fyra stycken under de kommande åren. Dessa blir placerade i Martorell (Barcelona), Parla (Madrid), Constantí (Tarragona) och Villadangos del Páramo (León). Något som kommer att göra det möjligt för företaget att öka sin verksamhet i Spanien genom att öppna nya butiker, skapa nya jobb och köpa fler nationella produkter.

Lidl har funnit i Spanien i mer än 25 år och är nu den tredje största stormarknadskedjan sett efter marknadsandelar. De har mer än 650 butiker och en personalstyrka på mer än 17.500 personer. De har också ett samarbete med 900 spanska leverantörer från vilka de handlar för cirka 5,7 miljarder euro per år, av vilket drygt hälften exporteras.

Lidl globalt

Lidl Supermercados är det spanska dotterbolaget till tyska Lidl Stiftung, ett företag som i sin tur ingår i Schwarz Group. Vilket är världens fjärde största aktör inom livsmedelsdistribution. För närvarande är Lidl som grupp den ledande stormarknadskedjan i Europa och finns i ett trettiotal länder i världen. Med en struktur på mer än 12.000 etableringar och mer än 200 logistikcentra och med en arbetsstyrka på mer än 360.000 personer.

Relaterade artiklar

Aldi öppnar 50 nya butiker i Spanien.
Mercadona lanserar sommartider.
Carrefour inför pristak på basvaror.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …