Möt dig själv mitt i julstöket

Då är det faktiskt snart jul igen. Och snart dags för de allra sista insatserna inför de efterlängtade jultraditionerna. 

Kvinna arbetar med julstöket.
Foto: Shutterstock.

Det brukar innebär stök med inköp av de allra sista julklapparna, de allra sista festförberedelserna, med julkorten, julgranen, griljeringen av julskinkan, köttbullarna, sillen, och allt möjligt annat som känns viktigt för att traditionerna ska kunna bestå och upprätthållas. Och alla vill vi väl att julen ska vara en tid fylld av den glädje, gemenskap och kärlek som hör traditionen till. 

Virvlande julrush

Samtidigt kan tyvärr julen, och då speciellt veckorna och dagarna innan, även innebära en bottenlös källa till stress för många. Kraven på att skapa den traditionellt perfekta julen, kombinerat med allehanda sociala förväntningar och högt ställda förhoppningar, kan ge en överväldigande känsla av otillräcklighet, trötthet och stress.

Nu, när julen närmar sig med sin virvlande julrush, kan stressen bli som en osynlig orkan som sveper genom tillvaron. I luften hänger den förföriska doften av julskinka, risgrynsgröt, pepparkakor och gran, men i de tilltagande vindkasten påminns vi samtidigt om våra många uppgifter och den tidspress som därför gärna uppstår…

Överallt rör sig människor som irrande myror i en stack av uppgifter, alla med ett gemensamt mål, men samtidigt är det få som har tid att stanna upp och njuta av den här tiden av förhoppningar och längtan. Julmusiken som spelar i bakgrunden förefaller till slut som en kakofoni av ljud och blir till slut bara en stressande påminnelse om att tiden tickar iväg i en obönhörligt taktfast rytm.

Det kan kännas som att vara fångad i en virvelvind när julklappar ska köpas och slås in, hemmet julpyntas och julmåltiderna planeras. Överallt ute i vimlet syns sammanbitna ansikten med blickar som söker efter den perfekta gåvan eller den där sista viktiga ingrediensen för det kommande julbordet. Julklappspapper prasslar och kassaköerna slingrar sig som i evighetslånga labyrinter…

Svårt att hitta lugnet

Mitt i denna stressiga symfoni av aktiviteter upplevs tiden förvrängd. Klockan tycks ticka allt fortare, och trots att det är en festlig tid, förvandlas ögonblicken mest till en kamp mot klockan. Tankarna far som viljelösa snöflingor i en iskall vinterstorm, och det är för många svårt att hitta lugnet mitt i det tilltagande kaoset…

Stressen, ja den visar sig istället förstås i sin vanliga kalla form av spända och ömma muskler och i maggropen lägger sig en konstant känsla av att något viktigt har glömts bort. Små missöden blir berg att bestiga, och en enda liten avvikelse från planen kan kännas som att trampa snett och halka på en isig trottoar. Julrushen blir under de allra sista dagarna innan själva ”dopparedan” som en jongleringsshow där varje boll representerar en uppgift, och rädslan att tappa kontrollen kan för många förefalla alltför närvarande…

Man funderar på julstöket.
Foto: Shutterstock.

HÄR FÅR DU TIPSEN!

Känner du igen dig i ovanstående så kan jag trösta dig med att det finns botemedel. Här ska du få ett användbart tips som du kan använda dig av när du känner att det skulle behövas mellan varven. Det som verkligen är ”du”, ditt verkliga ”jag”, är i själva verket separerat från det som sker utanför dig själv. Den delen av dig kan vara medveten om det som händer i din omgivning, men du blir egentligen inte involverad i det förrän du bestämmer dig för det. 
Just i det här ögonblicket, medan du läser de här sista raderna, så är du ju faktiskt helt och hållet förmögen att separera dig själv mentalt från det som sker utanför dig själv. Och det kan du
faktiskt göra även när du befinner dig mitt uppe i årets julrusch.
Ställ dig bara vid sidan om och acceptera det som sker.
Ta avstånd från bekymren och jäktet och du kommer inte att behöva lida för ditt dåliga humör, heller inte att bli vare sig arg eller deprimerad när inget tycks flyta på som du tänkt dig. Du behöver helt enkelt inte betala priset för alla ”galenskaper” som sker. Du kommer istället att bli fri att gå vidare och sedan njuta av årets jul precis så som du själv vill och hoppas kunna göra.

Julpynt

SNABBAVSLAPPNING MITT I JULSTRESSEN!

Ta ett djupt andetag. Håll andan en liten stund. Släpp sedan bara ut luften. Lägg märke till avslappningen som löper som en mjuk våg genom hela kroppen. Låt hela kroppen följa med i vågen.

Upprepa några gånger och fortsätt att slappna av. Sätt dig sedan på ”åskådarplats” och observera allt det som sker runt omkring dig.

Försök att låta bli att ta upp kampen med det som sker. Acceptera och observera bara. Försök inte att förbättra, eller förgöra någonting av det som händer. Var endast medveten om vad som sker. Se på dig själv som något vid sidan av, vilket du ju faktiskt är.

Observera det som sker, gör dig medveten om ”cirkusen” runt omkring dig. Men deltag inte i det. Vare sig kroppsligen, mentalt eller känslomässigt. Var bara åskådare till det som sker.

Var inte rädd för att du skall få sämre kontroll över det som sker. Tvärtom. Var lugn. Inget av det här kommer att hindra dig ifrån att sköta dina sysslor. De kommer att flyta på som vanligt.
Du kanske rent av blir överraskad av att upptäcka att de till och med flyter på bättre än innan.

Julpynt

Fler artiklar från samma författare finns här: Björn Solum.


Björn Solum

Björn Solum är sedan 36 år verksam inom fysioterapi, hälsovård och mental träning här på Costa del Sol.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …