Den första direkta godsjärnvägen Spanien – Frankrike

En ny direkt järnvägsförbindelse för godstrafik som förbinder hamnen i Barcelona med Toulouse och Lyon i Frankrike tas i bruk.

Hamnen i Barcelona.
Hamnen i Barcelona.

Containertjänsten är ett samarbete mellan APM Terminals Railways Spain, Synergy och Naviland Cargo. Den kommer att erbjuda fyra veckoförbindelser, tre till Toulouse och en till Lyon i Frankrike. Trafiken sker utan behov av omlastning eller byte av lokomotiv efter tunneln i gränsstationen Le Perthus.

Extremt långa tåg ger hög kapacitet.

Det 750 meter långa tåget, som körs med den maximala längden som tillåts i Europa, kommer att transportera 108 TEU per resa, vilket ökar effektiviteten jämfört med standardtåg som transporterar cirka 68 TEU. Denna direkta förbindelse påskyndar inte bara godstransporter utan minskar också kostnaderna för logistikföretag. Då den eliminerar behovet av att byta lok eller lasta om containrar vid inresa i Frankrike, något som hittills har varit nödvändigt.

Spanien har inte samma spårvidd som Frankrike.

Spårvidd på järnväg

Frånsett de nya höghastighetsjärnvägarna är detta den enda järnvägen i Spanien som har samma spårvidd som resten av Europa (1.435 mm). Spaniens och Portugals övriga järnvägsnät har bredare spårvidd (1.668 mm). (Portugal har en spårvidd på 1.668 mm på nyare linjer och 1.664 mm på äldre linjer).

Vad gäller höghastighetsjärnvägarna så finns det redan persontrafik mellan Spanien och Frankrike.

Barcelonas hamnpresident Lluís Salvadó lyfte fram den historiska betydelsen av denna direkta tjänst. Han uttryckte tacksamhet till de deltagande företagen och underströk de tids- och utsläppsbesparingar som uppnåtts genom att utnyttja hamnens anslutning till Europa genom att använda Europeisk spårvidd.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …