Mercadona sänker priset på 500 produkter

Den spanska stormarknadskedjan Mercadona sänker priserna i april och kommer att behålla de sänkta priserna året ut.

Mercadona stormarknad i Coí­n
Mercadona i Coí­n.

Initiativet genomförs utan att röra kvaliteten på produkterna och de garanterar hållbarheten för hela leveranskedjan (leverantörer, producenter, företag och arbetare). Prissänkningarna kommer att innebära besparingar för kunderna på 200 miljoner euro fram till slutet av året. Det beräknas att den genomsnittlige konsumenten kan spara i storleksordningen 150 euro per år genom detta initiativ.

Produkter som sänks

De 500 produkterna är fördelade på olika sektioner och verksamheter. Det gäller till exempel konserver (som tonfisk), mejeriprodukter (vissa ostar och yoghurt), nötter, oljor, rengöringsmedel, djurmat, bakverk, vin, parfymer mm.

När det gäller färskvaror kommer Mercadona att dra nytta av de marknadsmöjligheter som finns för att sänka priserna. Exempel på det är zucchini, fisk, kalkonbröst, etc.

Produkterna som sänks kommer att vara lätt identifierbara genom prisetiketten, som säger: ”Bajada de precio”, både det tidigare och det sänkta priset kommer att synas.

Fakta om Mercadona

Mercadona ett familjeföretag, grundat 1977 och en av de ledande stormarknadskedjorna i Spanien med en marknadsandel på över 25%. De har 1.630 butiker i Spanien och 39 i Portugal samt 99.000 anställda, varav 3.500 i Portugal (alla med fasta kontrakt). De har en omsättning på 31.041 miljoner euro, vilket är en ökning med 11% sedan föregående räkenskapsår. Men de ökande kostnaderna har dragit ner vinstmarginalen till den lägsta i bolagets historia till 0,025 euro i vinst per euro i försäljning, jämfört med 0,027 euro 2021. Huvudkontoret ligger i Valencia. För mer information: Mercadonas webbplats.

Men Mercadona var inte först med att ge sig i kast med stigande priser:

Carrefour inför pristak på basvaror.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …