Spaniens bästa sushikock är utsedd

Det var sju finalister som tävlade i finalen i ITAMAE Balfegó, sushitävlingen för proffs i Spanien som hölls på Llotja del Mar i Barcelona.

Ta Kumi har Spaniens bästa sushikock.

Sergio Solís från restaurangen Ta-Kumi i Málaga, är den bästa sushikocken i Spanien. Detta beslutades av juryn i måndags, den 17 juni, i finalen i den tredje upplagan av ITAMAE Balfegó. Den stora sushitävlingen för proffs i Spanien som hölls på Llotja del Mar i Barcelona. Evenemanget, tillägnat gastronomi och japansk kultur, samlade mer än 700 personer. Inklusive kockar, journalister, proffs från branschen och myndigheter, bland vilka Akiko Shikata, Japans nya generalkonsul i Barcelona, stack ut.

Domarna har lyft fram ”den excellens som visas i förberedelse och presentation av sushi, tillämpningen av innovativa tekniker och behärskning av japansk kulinarisk konst” hos vinnaren Sergio Solís. Kockarna Brendan Ferrero Cassidy från restaurangen Os-Kuro (Barcelona) och Bastian Fuentes från restaurangen Saisho (Madrid) kom på andra respektive tredje plats.

Priset som utdelades.

Sergio Solís pris, förutom titeln som landets bästa sushiman, är en resa för två till Japan. Samt en uppsättning japanska knivar och 3.000 € i kontanter, bland annat.

De sju finalisterna skulle egentligen varit åtta.

De sju finalisterna som har tävlat i tävlingen är: Lucas Baturone från Hotaru (Valencia). Maher Al Dali från Kinu (Sevilla). Nacho Dayas från Kitsuné (Barcelona). Brendan Ferrero Cassidy från Os-kuro (Barcelona). Bastian Fuentes från Saisho (Madrid). Sergio Solís från Ta-Kumi (Málaga) och Tadayoshi Motoa från Toki (Madrid). Den åttonde deltagaren, Rafael Carrasco från Kabuki Gran Canaria (Las Palmas), kunde slutligen inte delta på grund av medicinska skäl.

Tävlingen

Finaldagen på Llotja de Mar i Barcelona bjöd på ett varierat program. Från interaktiva workshops som ”Skärning och gör det mesta av den bästa röda tonfisken” till produktutställningar och mästarklasser undervisade av kända kockar, som ”The art of Japanese knives”.

Evenemanget har överträffat alla förväntningar och Barcelonas respons har varit oöverträffad. Det starka deltagandet och höga utbudet visar inte bara det ökande intresset för det japanska köket i Spanien. Utan det inspirerar också de bästa kulinariska talangerna att sträva efter excellens i den utmanande japanska matlagningskonsten. Barcelona har nu blivit en av sushins globala huvudstäder”, säger Juan Serrano, VD för Balfegó.

Fler artiklar för den som tycker om god mat.

Spaniens bästa ost 2024 utsedd.
Spaniens bästa hamburgare.
Spanien har fått nya stjärnor i Michelinguiden.
De fem bästa destinationerna för matälskare.
Världens 50 bästa restauranger 2024.
Spanien har världens näst bästa köttrestaurang.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …