Ekonomiska stödåtgärder drivs igenom

Med det spanska riksdagsvalet mindre än en månad bort driver den nuvarande regeringen igenom ett antal populära stödåtgärder.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez godkände igår ett antal för gemene man penningbesparande dekret. Här kommer de viktigaste punkterna.

Elektriska fordon

För att ge den ”gröna omställningen” i Spanien ytterligare en knuff kommer ministerrådet att godkänna en ny förordning som tillåter ett avdrag på 15% på personlig inkomstskatt. För den som köper ett elfordon från nu och fram till den 31 december 2025.

Bolån och bostäder

Regeringen kommer att ta fram en rad garantier från det officiella kreditinstitutet (ICO) för köp av bostäder för ungdomar och familjer med minderåriga barn.

Sánchez bekräftar att han har tagit upp samtal med finanssektorn. Detta på grund av de räntehöjningar som den Europeiska centralbanken gjorde förra veckan. Något som automatiskt ger ökningar av amorteringar på rörliga bolån.

Låginkomstfamiljer som kämpar med att betala sina bolån kommer att erbjudas bidrag på 1.000 euro. Regeringen tänker också uppmana bankerna att göra så att det är lättare att byta från rörlig till fast ränta på sina bolån.

Mat och transporter

Sánchez bekräftade att två av de mest populära åtgärderna, kommer att fortsätta under överskådlig framtid. Det gäller momssänkningen på baslivsmedel och subventionerad kollektivtrafik.

”I dessa tider ser vi vårt land växa ekonomiskt som inget annat land i Europa växer. Vi skapar jobb som det inte har skapats på decennier och vi omfördelar den tillväxten i stor utsträckning”, sa Sánchez.

Rätt att bli bortglömd

Även om det inte är en ekonomisk åtgärd har Sánchez förbundit sig att driva igenom rätten att bli bortglömd. Eller som det heter på spanska ”el derecho al olvido oncológico”, en åtgärd som tyvärr försenades när regeringen upplöstes efter de kommunala och regionala valen i maj.

Lagen som blir godkänd denna veckan innebär att personer som har tillfrisknat från cancer inte längre behöver deklarera sjukdomen, t ex. när man tecknar livförsäkring eller ansöker om lån.

Relaterad artikel

Parlamentsvalet tidigareläggs.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …