Parlamentsvalet tidigareläggs

Söndagens lokal- och regionalval var en katastrof för det regerande socialistiska partiet PSOE, premiärministern utlyser riksval i juli.

Premiärminister Pedro Sánchez drar sannerligen inte benen efter sig utan utlyser parlamentsval söndagen den 23 juli. Vilket är den tidigaste söndag som det enligt konstitutionen går att utlysa val på, eftersom valet måste ha minst 54 dagars varsel. Sánchez väntade inte ens till det möte som partiet skulle ha för att analysera gårdagens valresultat. Utan han tillkännagav beslutet klockan 11:00 idag måndag, utan att lämna pressen möjlighet att ställa frågor.

Premiärministerns framträdande

Framträdandet hölls i palatset La Moncloa och var överstökat på några få minuter. Sánchez konstaterade att det har skett ett brett maktskifte i såväl regioner som kommuner.Trots att flera PSOE-medarbetare har gjort ett bra jobb och i många fall har fått ett ökat antal röster. Vad som däremot har hänt är att den vänsterextrema koalitionspartnern Unidas Podemos har förlorat massivt och helt försvunnit från både region och kommunstyret i Madrid.

Sánchez nämnde som motivering också att landet står inför en rad utmaningar där det är viktigt att låta befolkningen välja vilken riktning landet skall ha. En av utmaningarna är ordförandeskapet i EU som Spanien övertar från Sverige den 1 juli.

Lokal och regionalvalet i går

Det var lokalval i alla kommuner men bara regionalval i vissa regioner. Vad som hände var att det borgerliga Partido Popular fick 800.000 fler röster än PSOE i kommunerna. Samt att koalitionspartnern Unidas Podemos gör ett katastrofval med bara 3,19 % av rösterna. Dessutom växte ytterkantshögerpartiet Vox såpass att det blir vågmästarparti på många ställen (de fick 7,2 % av rösterna). Det en gång relativt framgångsrika centerhögerpartiet Ciudadanos har i praktiken försvunnit från de flesta kommuner och regioner.

Fler än 35 miljoner personer var röstberättigade i lokalvalen och valdeltagandet blev 63,9% vilket är en liten nedgång jämfört med 2019.

Under valkampanjen har det förekommit anklagelser om fusk gällande poströster där individer som var allierade med socialisterna var inblandade. Exempelvis: Flera personer gripna i Melilla för valfusk.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …