Elektriska skotrar förbjuds på spanska tåg

Renfe inför ett totalförbud för elektriska skotrar på alla lokala, regionala och nationella tåg, beslutet träder i kraft den 12 december.

Förbud för elektriska skotrar.

Åtgärden berör inte bara elskotrar utan även enhjulingar och andra batteridrivna fordon, med undantag för fordon för rörelsehindrade och elcyklar. Beslutet har tagits efter flera bränder i kollektivtrafiken orsakade av felaktiga batterier.

Liknande regler finns redan hos andra aktörer.

Detta rikstäckande förbud följer på liknande åtgärder som redan har vidtagits av regionala myndigheter under de senaste åren. Sevilla var den första staden i Spanien som införde regler 2021 som förbjöd fordonen vardagar under rusningstid. Katalonien förbjöd elektriska skotrar i kollektivtrafiken i februari 2023. Detta gjordes efter att en elektrisk skoter som laddades på ett tåg i november 2022 exploderade och skadade tre passagerare.

Sedan den 4 november i år är dessa fordon heller inte tillåtna på allmänna tåg eller bussar i Madrid.

Förbud inte bara i Spanien.

Flera tågoperatörer i Storbritannien och på Irland har redan infört förbud mot elektriska mobila fordon ombord. Tunnelbanorna i London och Hamburg har utfärdat generella förbud för dessa fordon på sina tåg.

Farorna som är förknippade med elektriska skotrar orsakas vanligtvis av att ägarna har mixtrat med batteriet eller använder fel laddare. Men att de dessutom förstörs gradvis över tid inser man nu undan för undan över hela Europa.

När förbudet träder i kraft den 12 december kommer Renfe att be resenärerna att lämna tågen om de bär på något föremål som de anser utgör en säkerhetsrisk. Tågoperatören har indikerat att de kommer att utföra slumpmässiga inspektioner på tågen med jämna mellanrum.

Mer relaterat till elektriska skotrar:

Olyckor med barn och elsparkcyklar ökar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …