Google inviger nytt cybersäkerhetscenter i Málaga

Att säga att Google har satt Málaga på den globala cybersäkerhetskartan är ingen överdrift då Google bara har tre säkerhetscenter i världen.

Google cybersäkerhetsccenter.

Dessa benämns som Google Safety Engineering Center (GSEC) och är dedikerade till att förbättra säkerheten och integriteten för Googles uppträdande på internet. Samtliga dessa anläggningar finns i Europa, de andra två finns i München och Dublin.

Kent Walker

Den globala direktören för internationella frågor och allmän juridisk chef för Google, Kent Walker, har uttalat att Málaga kommer att vara ett ”globalt nyckel-nav för vår strategi för cyberförsvar”. Något som företaget vill främja så att det är ”i hjärtat av den digitala revolutionen”. I ledningen för detta viktiga högkvarter i kampen mot cyberbrottslighet står Bernardo Quintero från Málaga. Han innehar positionen som ”säkerhetsingenjörsdirektör” i det multinationella företagets ledningsorganisation.

De olika cybersäkerhetscentren har olika uppgifter.

Google öppnade den första GSEC 2019 i München. Där arbetar mer än 200 specialiserade ingenjörer för att skapa produkter och verktyg för att. ”Upprätthålla säkerheten för användare på internet och integriteten och säkerheten för deras information.” Senare, 2021, invigdes GSEC Dublin, i Googles europeiska huvudkontor. Där fokuseras det på kampen mot spridning av olagligt och skadligt innehåll. GSEC Málaga blir ”Googles viktigaste cybersäkerhetscenter i Europa”, där ”Googles experter arbetar för att förstå cyberhoten. Samt skapa verktyg som erbjuder större onlinesäkerhet för företag, regeringar och användare runt om i världen”.

GSEC Málaga.

Byggnaden som har utvalts för detta ändamål är det tidigare militära högkvarteret i staden. Det har en yta på 2.500 kvadratmeter och ligger på Paseo de la Farola i hamnområdet. Fastigheten har stått tom i många år och var i mycket dåligt skick när Google tog över den 2021.

Byggnaden har genomgått en omfattande renovering som har varit komplicerad eftersom fasaden är kulturskyddad. De har fått stötta upp den gamla fasaden och rivit ut allt inuti byggnaden och i princip byggt upp allt från grunden.

Anledningen till att Google valde Málaga för detta projektet beror mycket på att Google 2012 köpte Málagaföretaget Virus Total. Det är ett företag grundades av Bernardo Quintero. När Virus Total köptes av Google var de sex anställda något som sen har växt till 60. De har fram till nu funnits i en av universitetets byggnader och flyttar nu in i det nya cybersäkerhetscentret. Lokalerna har kapacitet för cirka 100 medarbetare och det är en tillväxt som företaget förväntar sig.

De nya lokalerna.

Det finns ett stort antal kontor och mötesrum, ett kök och en personalmatsal samt en spektakulär takterrass med utsikt över hamnen. Dessutom finns ett auditorium där bland annat skolor från provinsen kommer att tas emot för introduktion i cyberteknik.

De olika mötesrummen har enligt traditionen i det gamla Virus Totalkontoret namngetts med lokala termer. Som ”Made in Málaga, Boquerón, Espeto och Moraga”.

Invigning den 29 november 2023.

Den officiella öppningsceremonin på onsdag kommer bland annat att inkludera Googles president för Global Affairs, Kent Walker. Chefen för informationssäkerhet på Google Cloud, Phil Venables, och vice ordföranden för EU-parlamentet, Dita Chranzová. Det kommer också att finnas ett rundabordssamtal med chefer från Googles säkerhetsteam som Chronicle, VirusTotal och Cloud Security.

Mer relaterat till cybersäkerhet:

AI-genererade nakenbilder cirkulerar på nätet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …