Energieffektivisering av boendet subventioneras

Spanien inför ett system med energisparcertifikat som kommer att göra det mer ekonomiskt lönsamt att att byta ut energislukare i bostaden.

Cae energisparcertifikat, spara energi

Att köpa ett modernare och effektivare kylskåp eller diskmaskin, byta en värmepanna mot en värmepump eller byta fönster blir mycket billigare. Detta tack vare att ministeriet för ekologisk omställning som har infört ett system med energisparcertifikat (CAE). Spansk benämning är Certificado de Ahorro Energético (CAE ).

Det är företagen i kedjan som kan föra besparingarna vidare till konsumenterna.

Så här fungerar det.

För varje kilowattimme certifierade besparingar som skapas genom användning av effektivare apparater kommer ackrediterade företag att få en CAE. Dessa kan de sedan byta mot pengar från den nationella energieffektiviseringsfonden (FNEE). Det är en nyskapad fond som de stora energileverantörerna kommer att lämna årliga bidrag till.

Nytt är att företag som renoverar bostäder och vitvarubutiker kommer att tillåtas att utfärda CAE och begära återbetalning för energibesparingar. Dessa kan de sedan kan föra vidare till kunderna.

Detta omfattas av systemet.

Energimärkning för att spara energi.

Inom bostadssektorn kan den energi som sparas genom köp av högeffektiva kylskåp eller frysar, energieffektiva disk- eller tvättmaskiner generera CAE. Likadant för att byta en gas eller oljepanna mot en värmepump. Det finns också flera bonusar för att förbättra isoleringen av bostaden inkluderande väggar, tak och fönster. Samt ersätta gamla energislukande luftkonditioneringar med nya effektivare enheter.

Relaterat till energi.

Prisutvecklingen på el- och gaspriset i EU.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …