Rekordmånga migranter anländer till Kanarieöarna

Nästan 32.000 migranter från Västafrika har i dåliga båtar nått Kanarieöarna i år, därmed är rekordet från 2006 redan passerat.

Migranter till Kanarieöarna.

Hittills i år har 31.933 människor nått öarna och det är fler än de 31.678 personer som anlände rekordåret 2006. Sedan i fredags har 739 människor räddats i Atlanten utanför den lilla ön El Hierro. Det är den minsta och västligaste ön, uppger den spanska kustbevakningen.

Två personer hittades döda och två andra personer dog senare på sjukhuset. Bland de räddade fanns även kvinnor och barn, enligt uppgifter från Guardia Civil som också deltog i räddningsoperationen.

Fernando Clavijo Batlle

Fernando Clavijo, Kanarieöarnas regionalpresident sa att siffrorna visar omfattningen av den humanitära kris som öarna står inför och efterlyste mer hjälp från den spanska regeringen och EU. ”2006 års ankomster har överträffats men svaret från staten och EU är inte detsamma. Migrationshantering på den södra gränsen måste vara en prioritet på den spanska och europeiska agendan”, skrev han på X (fd. Twitter) sociala medier på lördagen.

Antalet ankomster har nyligen ökat eftersom mildare väder och lugnare hav sedan september har gjort det mer genomförbart att försöka göra den farliga överfarten från Afrika.

Kanarieöarna ligger cirka 100 km utanför Afrikas västkust. Dess öar har blivit huvuddestinationen för migranter från Senegal och andra afrikanska länder som försöker nå Spanien. De flyr ofta från konflikter eller också söker de helt enkelt ett bättre liv.

En film om hur migrationen hanteras på Kanarieöarna.

Den spanska regeringen säger att de skall skapa ytterligare nödboende för cirka 3.000 migranter i militärbaracker, hotell och vandrarhem.

Det är bara två veckor sedan vi fick anledning att skriva den här artikeln:

Mer än 1.600 migranter till Kanarieöarna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …