Experter förutspår en svalare spansk sommar i år

Över hela Europa var 2023 det näst varmaste året sen mätningarna började och i flera fall extremt hett, men 2024 bör bli svalare.

Copernicus

Under förra sommaren var det extremt varmt på många platser. I Spanien var det upp till tio dagar i följd det som kallas ”extrem termisk stress”. Det är ett tillstånd förknippat med ökad dödlighet som särskilt drabbar utsatta befolkningsgrupper. Som små barn och äldre samt de personer som arbetar ute i solgasset.

Men 2024 förväntas bli betydligt svalare.

Det är EU:s jordobservationstjänst Copernicus som som förutspår att den kommande sommaren bör bli betydligt svalare. Detta trots att det redan har slagits värmerekord under januari, februari och mars. ”Det är mycket troligt att månaderna juni, juli och augusti inte kommer att bli varmare än medeltemperaturerna i Europa”. Enligt en talesperson för Copernicus.

Anledningen till att prognoserna pekar på en svalare sommar 2024 har att göra med att Europa kommer att märka av avklingandet av fenomenet El Niño. Under de kommande månaderna bör El Niño ersättas globalt av dess motsats La Niña som har en kylande effekt på klimatet.

Vi vet att stora delar av världen inte längre är under påverkan av El Niño som nådde sin topp i december 2023 – januari 2024. Mer data behövs fortfarande för att vara säkra på 2024. Men den information som vi har visar att 2023 var ett rekordår”.

23 av de 30 kraftigaste värmeböljorna i Europa har inträffat sedan 2000. Varav fem av dem under de senaste tre åren, inklusive de i augusti förra året. Den största naturbranden, de högsta havstemperaturerna och de största översvämningarna inträffade också förra året.

Allt detta orsakade förluster som uppskattas till 13,4 miljarder euro. Varav 81 % berodde på översvämningar som drabbade 1,6 miljoner människor. Förra året dog 63 personer i Europa på grund av stormar, 44 på grund av översvämningar och 44 på grund av naturbränder.

En svensk vinkling.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …