Sommarens tredje värmebölja är på gång

Efter några dagar med svalare väder kommer det nu in ytterligare en omgång varmluft från Sahara i Nordafrika.

Varmluften kommer att breda ut sig över hela Spanien och orsakas av ett ”DANA” ett svårbedömt och fruktat väderfenomen som nu ligger vid Azorerna. Värmen stiger i hela landet från och med idag, men till en början inte längst i söder.

Under måndag och tisdag kommer dock temperaturerna at braka iväg uppåt i den traditionellt varma floddalen där där vattnet i Guadalquivir sakta flyter fram. Det innebär att Jaén, Sevilla, Córdoba och Granada får bereda sig på temperaturer uppemot 44 grader. Nattemperaturerna kommer att överstiga 20 och i vissa fall 25 grader (frånsett Granada som alltid har svalare nätter p.g.a. vind från Sierra Nevada).

Málagaprovinsen längst i söder kommer däremot inte att få dessa höga temperaturer förrän tidigast på onsdag, då temperaturerna börja sjunka i resten av Spanien. Det är särskilt på torsdag fredag som det väntas riktigt höga temperaturer längst i söder (43 grader). Nätterna bli under dessa dagar varma även utmed Costa del Sol och tillhörande inland.

Hela Spanien påverkas av denna värmebölja

Den tredje värmeböljan påverkar hela fastlandet samt Balearerna. Även Kanarieöarna kommer att få känna på den om än i mer begränsad omfattning, framförallt under andra halvan av veckan.

Den spanska meteorologiska institutet AEMET:s talesman Rubén del Campo förutspår att augusti precis som juli kommer att bli varmare än normalt för årstiden.

Ett vidhängande problem är att det bli torrare och torrare i naturen. Vilket innebär att risken för naturbränder ökar dramatiskt för varje dag. Det har redan varit ett antal naturbränder i Spanien och just nu brinner det rejält i grannlandet Portugal. Den knastertorra ökenluften från Sahara medför därför behov för extra vaksamhet mot bränder.

Artiklar relaterade till höga temperaturer

Värmeslag, symptom och åtgärder.
Hur man klarar värmeböljor utan luftkonditionering.
Meteorologiskt fenomen ger varmare väder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …