Cava-producenten Freixenet säger upp personal

Den spanska cava-producenten Freixenet har presenterat en plan för att permittera 615 arbetare, vilket är nästan 80 procent av arbetsstyrkan.

Freixenet
Freixenet. Freixenet i Sant Sadurní d’Anoia, av Josep Ros, CC.

Anledningen är torka i Penedes-området i Katalonien, enligt ett uttalande i måndags. Åtgärden förväntas träda i kraft i maj och företaget har inte angett hur länge permitteringarna skall pågå.

Detta gör Freixenet till ett av de första företagen i Katalonien att reagera på regionens värsta torka någonsin med en permitteringsplan. Företaget har presenterat planen för de katalanska arbetsmarknadsmyndigheterna och överlämnat den till arbetstagarnas fackföreningar.

Eftersom effekterna av klimatförändringarna intensifieras i södra Europa, har torkan sedan 2021 orsakat en brist på vindruvor. Förra året var detta akut i företagets hemområde Penedes, sa cava-producenten. Enligt Spaniens ERTE-lag kan företag som står inför exceptionella omständigheter tillfälligt säga upp anställda eller minska arbetstiden.

”Åtgärden syftar till att garantera verksamhetens överlevnad och bevara jobben genom att möta externa orsaker och force majeure orsakad av den svåra torkan”, sa Freixenet. Fackföreningar som representerar arbetarna svarade inte omedelbart på en begäran om kommentarer.

Vingårdar över Kataloniens berömda Penedes cava-producerande region är så uttorkade att rötterna på 30-åriga vinstockar har dött. Vilket lämnar skrumpna röda och gröna druvor som försmäktar i solskenet.

Regeringen försöker undvika permitteringarna på Freixenet.

Regeringen är fast besluten att förhindra Freixenet från att presentera en ERTE på grund av torkan och bristen på druvor. Den föreslår att man använder återvunnet vatten och druvor från andra DO.

Generalsekreteraren för jordbruksresurser och livsmedelsförsörjning visar på stöd från ministeriet under ledning av Luis Planas för att använda återanvänt vatten inom jordbruks- och livsmedelsindustrin. ”I ett scenario av vattenbrist, men alltid genom att följa alla hälsokrav”.

En annan av lösningarna kommer från tillsynsrådet, där möjligheten att undantagsvis använda druvor som inte tillhör ursprungsbeteckningen för framställning av cava har föreslagits. Ministeriet försäkrar att ”vi arbetar med detta. Ursprungsbeteckningen för cava omfattar 160 kommuner i provinserna Barcelona (63), Tarragona (52), Lérida (12), Gerona (5), La Rioja (18), Álava (3). Zaragoza (2), Navarra (2), Valencia (1) och Badajoz (1).

Redan 2023 gick 80 miljoner flaskor förlorade på grund av brist på råvaror. ”Eftersom efterfrågan på cava blomstrar och att vi inte kan producera tillräckligt med flaskor för att tillfredsställa den på kort sikt är situationen verkligen komplicerad på alla nivåer”, erkänner Freixenet.

Fler artiklar relaterade till vin i Spanien.

Upplev vinvärlden i Requena.
Saltstänkta skaldjur och vågvaggat vin.
Pajarete – Det populära okända vinet.
Två personer drunknade i vin.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …