Extrem hetta på Kanarieöarna, skolorna stängs

Myndigheterna på Kanarieöarna stänger alla skolor i hela ögruppen på grund av extrem hetta som dessutom förväntas förvärras.

Extrem hetta på Kanarieöarna
Hälsovarning som väntas förvärras.

Åtgärden gäller alla utbildningscentra förutom universiteten, stoppet gäller från i morgon och veckan ut. Myndigheterna arbetar nu på att ta fram ett åtgärdsprotokoll som ännu inte finns på Kanarieöarna. Beslutet att stänga skolorna beror dels på oro över elevernas hälsa och del på den extrema brandrisken.

I går var temperaturerna på Gran Canaria uppe i 38 grader och på Teneriffa uppmättes 37 grader. Enligt statens meteorologiska byrå AEMET kommer temperaturerna att stiga ännu mer under de närmaste dagarna. Det kan bli temperaturer väl över 40 grader och i kombination med dammhaltig ökenvind (Kalima) från Sahara är det akut hälsofara för många människor. Vädersituationen förväntas bestå och förvärras fram till söndag.

En av Hej! Spaniens skribenter är för närvarande på plats i La Orotava på Teneriffa och hon skrev nyss till oss att det ”skall bli skönt att åka hem i morgon”. Då är hon ändå uppvuxen på Teneriffa, men situationen nu upplever hon som ”hemsk”.

Svimningar och blödningar.

Sedan flera dagar tillbaka har Kanarieöarnas skolor fått in klagomål från studenter, lärare och föräldraföreningar. Klagomålen fokuserar på att eleverna utsätts för värmen på grund av föråldrad infrastruktur och brist på skuggiga områden. Faktum är att studentkåren för IES Magallanes i San Isidro, Teneriffa, krävde en strejk för de över 14 år på tisdagsmorgonen för att kräva förbättringar i centret. Carmen González Navarro, rådgivare på centret, förklarade i Hoy Por Hoy La Portada några av de situationer som de har upplevt dessa dagar: ”Små blödningar, svimningar, vi fyller hela tiden vattenflaskorna”.

En liknande bild har upplevts i CEIP Llano de las Unidas, i San Miguel de Abona. Som en av lärarna, Andrea Fernández, förklarade för SER, har de under dessa dagar ägnat sig åt ”att spraya vatten med hjälp av sprayflaskor på eleverna för att kyla ner dem”. Särskilt på de små, för att försöka hålla dem vid en stabil temperatur. Lärarna har också fått gå iväg till närmaste snabbköp för att köpa vatten till eleverna.

Brandrisken är otroligt hög.

Branden som återantändes på Teneriffa förra veckan är fortfarande inte helt släckt och beredskapsnivå två är fortfarande gällande. Branden är svår att hantera och den värsta som har varit i Kanarieöarnas historia. Den går underjordiskt och flammar upp på en plats en dag och på en annan en annan dag. I La Orotava och El Sauzal är det i nuläget aktiva bränder. Ett stort antal personer arbetar i skift med bränderna, fyra helikoptrar används också i släckningsarbetet.

Det är inte bara Teneriffa som är i högsta brandberedskap, samma gäller för Gran Canaria.

Bra att veta om du är i hett klimat:

Mat och dryck vid värmeböljor.
Hur man klarar värmeböljor utan luftkonditionering.
Värmeslag, symptom och åtgärder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …