En spansk by till fyndpris

Den övergivna spökstaden Salto de Castro är tillbaka på marknaden igen men nu för dubbelt så mycket som förra gången.

Salto de Castro
Salto de Castro.

Den öde och mer eller mindre bortglömda byn Salto de Castro i Zamora uppe i nordvästra Spanien har varit helt övergiven i drygt trettio år. Byn skapade stora tidningsrubriker förra året då den lades ut till försäljning till fyndpriset 300.000 euro.

Den köptes då av Óscar Torres en affärsman från Toledo som lovade att sätta fart på spökstaden. Han har sedan dess slutfört ett arkitektoniskt projekt för rehabilitering av byn och nu 12 månader senare åter, lagt ut den till försäljning. Men nu till det lite högre priset 580.000 euro, nästa dubbelt så mycket som inköpspriset.

Men man får mycket för den summan.

580.000 euro är inte mer än vad ett någorlunda anständigt hus kostar på de exklusivare områdena på Costa del Sol eller på Mallorca. Men i detta fallet får den lycklige köparen 44 bostäder, en bar, en kyrka, en skola, ett vandrarhem och en simbassäng. Samt friluftsområden samt en gammal Guardia Civilbarack.

Salto de Castro, kyrka
En kyrka ingår i köpet.

Snabbt agerande behövs

Men den som har tänkt sig att göra ett bra klipp får snabba sig. Royal Invest har bekräftat att det redan finns två intresserade köpare. Den ena från Saudiarabien och den andre från Miami i USA. Det pågår just nu ett budkrig och priset har redan pressats upp över 600.000 euro.

Belägenhet

Salto de Castro ligger i provinsen Zamora i Kastilien och Leon, ett stenkast från Portugal och med utsikt över floden Douro. Provinsen Zamora är ett av de områden i Spanien som har problem med avfolkning. När byn övergavs på 1980-talet var det ett hårt slag för hela området. Hela byn byggdes under 40-talet för att ge bostäder till de arbetare som skulle bygga en damm i närheten.

Salto de Castro och floden Duero
Portugal ligger på andra sidan floden.

Enligt fastighetsportalen Idealista så krävs det en investering som inte behöver överstiga 2 miljoner euro för att få lönsamhet på investeringen.

Vacker natur får man på köpet.

Avfolkning är ett problem i vissa områden och kreativa lösningar finns:

Kommuner som betalar för nya invånare.
Invånare sökes till flera spanska småstäder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …