Extremt het värmebölja förväntas

Sommarens andra värmebölja förväntas till helgen och denna gången är det extremt varm luft från Afrika som kommer att strömma in över Spanien.

Extremt het värmebölja
Dricka vatten är viktigt vid höga temperaturer.

En kallfront gav oss en liten lindring efter de höga temperaturerna tidigare i veckan, delar av landet fick till och med kraftiga regn och hagelstormar. Men det ser ut att förändras drastiskt till veckoslutet då en het värmebölja drar in. Det verkar som om det bara blir den nordvästra delen av Iberiska halvön som får svalare väder.

Nu skall det också sägas att det är inte helt enkelt att förutse dessa extrema väderhändelser, meteorologin är ingalunda någon exakt vetenskap. Men Spaniens statliga meteorologiska byrå (AEMET) säger att en varm luftmassa från Nordafrika kommer att svepa in till helgen och i början av nästa vecka. AEMET varnar för mycket höga temperaturer, de befarar till och med att Spaniens värmerekord kan slås. Det nuvarande rekordet är på 47,6 grader och det sattes i La Rambla (Córdoba) den 14 augusti 2021, nu pekar prognosen på 48,2 grader i Sevilla!

Torsdagen den 6 juli

Det blir generellt sett torrt på de flesta platser även om norra Spanien får molnigt med spridda skurar och kraftiga vindbyar som intensifieras mot eftermiddagen. Morgonen börjar mulet på många platser i öst, sydöst och syd men det klarnar upp under dagen. I söder sjunker temperaturerna något och i resten av landet blir det lite varmare.

Gul varning för höga temperaturer: Andalusien.

Gul varning för kraftigt regn eller stormvindar: Kastilien och León, Katalonien, Baskien och La Rioja.

Orange varning för kraftigt regn eller stormvindar: Aragonien och Navarra.

Fredagen den 7 juli

Vindarna börjar att blåsa från söder och temperaturen höjs, särskilt på den norra tredjedelen av Spanien. Detta kommer inte att ske i de östra delarna av landet förrän på lördag.

Låg molnbas väntas under morgonen i stora områden i norr och nordväst, samt i inlandet i sydost och vid Gibraltar sund. Detta kan ge upphov till dimma eller dimbankar som bör ge med sig under dagen. Stora delar av Spanien kommer att se sina termometrar klättra upp till 34-36 grader, särskilt i floddalarna i sydväst.

Gul varning för kraftigt regn eller stormvindar: Aragonien och Navarra.

Lördagen den 8 juli

En stor del av norra Spanien kommer att förbli mulet och blåsigt. Med möjlig Calima (dammoln från Sahara) i Melilla, senare under dagen även i delar av Medelhavskusten och Balearerna. Dagstemperaturerna kommer att stiga i öster, i söder och på Balearerna. Däremot blir det märkbart svalare i nordväst och i Biscayabukten.

Söndagen den 9 juli

Det förutspås en klar och solig dag över hela landet med undantag för Kantabrien och Galicien, där det förvänts mulet väder med spridda regnskurar. Där kommer heller inte temperaturerna att skjuta i höjden vilket det däremot gör i resten av landet. Stora delar av södra Spanien och Balearerna får över 35 grader och i Guadalquivirdalen (speciellt Sevilla och Córdoba) kan det närma sig 45 grader.

Måndagen de 10 juli

Den preliminära prognosen säger att då når sommarens andra värmebölja sin höjdpunkt, med temperaturer nära 45 grader i söder och i öster. Och ännu varmare i Guadalquivirdalen, med temperaturer som kan närma sig eller till och med överstiga 48 grader.

Värmeböljan kommer därefter att mildras för att försvinna någon gång i mitten på veckan.

Högaktuella artiklar

Värmeslag, symptom och åtgärder.
Arbetare dör av värmeslag.

En video om hur man hanterar någon som har drabbats av värmeslag (engelska):


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …