Experttips för att få den bästa flygstolen

Det finns några enkla knep som man kan göra för att få en bra plats på flyget utan att för den skull behöva betala extra för det.

Flygstolar

För att undvika att hamna på mittsätet eller för att säkra en bekväm plats med extra benutrymme är det många som reserverar en plats, något som nu för tiden ofta kostar extra. Men det finns metoder att undvika att betala och ändå få en bra plats.

1. Ha inte så bråttom

Gratis incheckning är vanligtvis tillgänglig i flera dagar innan flyget går. Många laddar då ner sina boardingkort så tidigt som möjligt, bara för att vara på den säkra sidan.

Detta är ett stort misstag och kommer nästan garanterat att ge dig en plats långt bak i planet, och möjligen också i ett mittsäte. Detta beror på att flygbolagen vanligtvis tilldelar de ”slumpmässiga” sätena bakifrån så att de blir av med de minst önskvärda platserna först. De gör detta för att passagerarna då är mer benägna att betala för att få sitta längre fram. Platserna längst fram i planet är också ofta rymligare och bekvämare.

För att undvika att betala extra så vänta med att checka in till i sista minuten. Detta ger dig en bättre chans att bli tilldelad en plats längst fram eller till och med vid nödutgångarna som ju har extra benutrymme.

2. Checka in på flygplatsen

Vissa flygbolag tillåter fortfarande passagerare att checka in på flygplatsen utan extra kostnad. Detta är en bra satsning om du har möjlighet till det, eftersom du då har möjlighet att fråga personalen om den plats som du vill ha är ledig.

När det gäller stolarna vid nödutgångarna får gravida kvinnor och barn inte boka dessa platser, eftersom de i nödfall måste öppna dörrarna. Ett annat föga känt faktum är att flygbolagen vill att det sitter passagerare där som kan tala besättningens språk. Detta för att de skall enkelt kunna kommunicera om något går fel. Så om du passar in på den beskrivningen så fråga gärna om de är lediga, eftersom besättningen inte gärna vill ha dem tomma.

3. Om du väljer att betala så gör det på rätt sätt

Om du är absolut övertygad om att du vill boka en plats och betala extraavgiften. Checka då in så tidigt som möjligt för att du skall vara säker på att din föredragna plats är tillgänglig.

En riskabel manöver men som kan fungera om du reser ensam är att boka mittsätet. Eftersom det finns en god chans att åtminstone en av platserna vid sidan om är tom, vilket ger dig mer utrymme. Men det är lite som att spela tärning, eftersom du kan bli inklämd mellan två andra passagerare om flyget är fullt.

Om ni å andra sidan reser som ett par, reservera då platserna vid fönstret och gången, eftersom de flesta väljer att inte sitta mellan två främlingar.

Bonustips

Om du fortfarande är missnöjd med din tilldelade plats när du går ombord på planet är din sista utväg att be en flygvärdinna att flytta dig till en annan tom plats (om det finns någon). Oftast möter det inga hinder, utan de brukar bli glada för att göra dig nöjd.

Artiklar relaterade till flygbolag

Flygbolagen med flest dolda avgifter.
De bästa och de sämsta flygbolagen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …