Fiskar räddas från uttorkad flod

Floden Onyar som flyter genom staden Girona i nordöstra Spanien är så hårt drabbad av den långvariga torkan att fisken måste flyttas.

De spanska myndigheterna iscensatte i går en räddningsoperation där fisken bedövades med små elektriska stötar. Sen lades de i plastpåsar och överfördes till floden Ter 10 kilometer bort, en flod som har betydligt högre vattenstånd. Det var bara fisk som är endemisk i floden som räddades, introducerade arter avlivades.

Flodens låga vattenstånd står i bjärt kontrast till januari 2019 när samma flod svämmade över bräddarna. Ännu mer vatten var det i floden 1982 då det under en störtflod registrerades en vattenföring på 460m3 (över 100 gånger det normala).

Inte det enda fiskproblemet

Förra månaden, i Sau-reservoaren som ligger 100 km norr om Barcelona och som bara är fylld till 10% samlades det in flera ton fisk från båtar. Fisken kämpade för att överleva i vattnet med låg syrehalt, så de avlivades för att skydda dricksvattnet från kontaminering. Mer information om den situationen finns i en av våra artiklar från den 22 mars: Svår torka i delar av Spanien.

Spanien har haft 36 månader i rad med nederbörd under genomsnittet. Reservoarer har i genomsnitt 50 % av sin kapacitet, men i den nordöstra regionen Katalonien och i den södra regionen Andalusien har nivåerna sjunkit till cirka 25 %.

Spanien står inför ovanligt höga temperaturer som är mer typiska för sommaren. Meteorologiska byrån AEMET sa att denna månad sannolikt kommer att bli den mest intensiva april på den iberiska halvön sedan mätningarna började. ”Även om varje episod måste analyseras i detalj när det gäller dess intensitet och tidiga debut, passar det in i vad som observeras vara orsakat av klimatförändringar”, enligt AEMETs talesman Ruben del Campo.

Relaterad artikel.

Torkan i Spanien är problematisk.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …