Flygolycka i Spanien

En flygolycka som kunde slutat i en tragedi inträffade idag vid middagstid i Zaragoza, det var ett F-18 jaktplan som kraschade.

Flygplanet som tillhörde spanska flygvapnet kraschade rakt ner på flygbasen, när piloten utförde tester för manövrar som skulle visas på en familjedag. Piloten kunde skjuta ut sig i tid och klarade sig. Enligt de senaste rapporterna har han fått skador på ben, höft och armar vid stöten mot marken men har hela tiden varit vid medvetande. Han fördes omedelbart med helikopter till sjukhuset Hospital Miguel Servet och hans liv är inte i fara.

Piloten som hörde till Ala 15 var mycket erfaren med mer än 1.000 flygtimmar bakom sig. Planet störtade i änden på bana 3/0 R och exploderade helt vid nedslaget, varvid delar spreds även utanför basområdet. Branden som uppstod har släckts av flygbasens räddningskår.

Fler olyckor med F-18 plan i Spanien

Detta är inte den första olyckan med flygvapnets F-18 plan. Den första incidenten med dessa plan inträffade den 7 november 1988, också i Zaragoza, då ett plan som tillhörde Ala 15 störtade tidigt på eftermiddagen i Sierra de La Muela, 15 kilometer från Aragoniens huvudstad, på grund av motorfel. Piloten klarade sig oskadd.

Några dagar senare, den 15:e samma månad, kolliderade en F-18 och en Hercules 130, baserad i Zaragoza, i luften efter att ha påbörjat landnings- respektive startoperationer. Olyckan orsakade endast mindre skador.

Den 28 november 1991 störtade en F-18 från flygbasen Torrejón de Ardoz (Madrid) vid Bardenas Reales skjutfält, i Navarra, piloten dog i olyckan.

Den 16 augusti 1994 kolliderade en F-18 med en stor fågel (troligen en gam), medan den deltog i en träningsövning på Bardenas Reales skjutbana; en person skadades.

Den 13 mars 2000 störtade två Zaragoza-baserade F-18:or i luften över kommunen Ejea de los Caballeros, där mer än 15 000 människor bor. En flygvapenkapten dog i olyckan, medan en löjtnant, som lyckades hoppa ur flygplanet, överlevde.

Den 11 februari 2003 kraschade ett F-18 plan i havet nära staden Pozo Izquierdo, på ön Gran Canaria, utan att några skador rapporterades, efter att piloten hoppat från flygplanet.

Den 2 mars 2009 kraschade en F-18 från flygvapnets Ala 12 till marken efter att dess pilot hoppat nära Bardenas Reales skjutfält, söder om staden Catarroso.

Den 16 juni 2009 kraschade två F-18-plan från jaktskvadronen på flygbasen Gando på Gran Canaria i havet och deras två piloter räddades efter att ha hoppat tidigare.

2017 kraschade en F-18 baserad i Torrejón de Ardoz (Madrid) när den lyfte från flygbasen, piloten omkom i den olyckan.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gripen kvinna.

Lämnade sin dotter ensam hemma – arresterades

En sexårig flicka hittades vandrande ensam på en gata i Logroño mitt i natten medan …