Regn och stormvindar i Spanien

Kraftiga regn, hagel och plötsliga stormar kan uppträda i södra Spanien under hela veckan och vädertypen består resten av maj.

DANA som är ett fruktat väderfenomen slog till mot Spanien i helgen vilket resulterade i ösregn och stormar i halva landet. Fenomenet heter på spanska ”Gota fria” och innebär att en jetström av polarluft tränger in på hög höjd över Pyrenéerna och lägger sig över den varma spanska luften. Den kan sen tränga ner snabbt genom varmluften och det mötet mellan kall och varm luft blir ofta både dramatiskt och oförutsägbart. Resultatet blir snabba temperatursänkningar och kraftiga stormar samt ibland men inte alltid skyfall och ibland hagel. Detta är speciellt vanligt i sydöstra Spanien, särskilt i Valencia. Men kan förekomma i hela södra Spanien.

Opålitlig vädersituation

Även om regnet välkomnas av bönder vars grödor har vissnat i värmen och av oss andra som ser dricksvattentillgångarna hotas, så är det vissa risker med vädertypen. En Dana slår framförallt till oväntat och kraftfullt och kan dumpa oerhörda mängder vatten på kort tid och även hagel stora som golfbollar.

Efter veckor med höga temperaturer har vårregnet nu anlänt till de uttorkade södra och östra delarna av landet. Enligt statens meteorologiska byrå (AEMET) kommer hela veckan att vara i stort sett molnig och regnig, med stormvindar över hela fastlandet. Temperaturerna kommer att vara normala för årstiden eller till och med lite svalare än normalt.

Aktuellt väderläge 22 maj-2023

Måndagen den 22 maj

Störst risk för stormar och skyfall är det i Katalonien, Andalusien, Murcia, Sydöstra Kastilien La Mancha och södra Valencia. Alla dessa har gul vädervarning och östra Andalusien även orange varning. I norra delen av landet blir det molnigt med intensiva regnskurar, men intensivt regn kan på grunda av Dana ske varsomhelst. Temperaturerna stiger i norr men sjunker i söder.

Tisdagen den 23 maj

Rätt liknande som måndagen, mulet på fastlandet och på Balearerna däremot kan det bli soligt på Kanarieöarna. Risken för skyfall och stormar innefattar samma områden som under måndagen, där det även kan bli åskväder och hagel. Valencia har gul vädervarning medan Murcia och Andalusien har uppgraderats till orange. Trots regnet så stiger temperaturerna i sydväst men fortsätter att sjunka i sydost.

Onsdagen den 24 maj

Än har inga vädervarningar utfärdats, men det lär komma. Det ostadiga vädret förväntas fortsätta i hela landet. Regnskurar och stormar kan uppträda var som helst och de väntas vara speciellt kraftiga i sydöstra delen av landet samt i östra Andalusien. Under eftermiddagen väntas regn i norra Spanien särskilt i Aragonien och Katalonien.

Torsdagen den 25 maj

DANA är svår att förutsäga så långt i förväg men meteorologerna tror att det blir molnigt med regnskurar och stormar i stora delar av fastlandet samt på Balearerna. Inga vädervarningar har aktiverats ännu för torsdagen.

Fredagen den 26 maj och framåt

Långtidsprognoser är alltid svåra och får ibland karaktären av kvalificerade gissningar. Men den aktuella nu gällande prognosen lovar ostadigt väder fram till den 2 juni. Med regnskurar varvat med kraftigt regn och med för årstiden normala temperaturer.

En video som visar hur DANA kan uppträda


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …