Spaniens äldsta borgmästarkandidat

Vill man förändra något där man bor så har man stora möjligheter att göra det som borgmästare, att man har fyllt 99 år spelar ingen roll.

Övre Patones
Övre Patones (Patones de Arriba).

María del Rosario Testa, allmänt känd som ”Charito” blev kommunalråd redan i förra valet när hon var 95. Nu går hon ett steg längre och kandiderar som borgmästare i valet den 28 maj 2023, som representant för partiet ”Abuelas por Patones”.

Charito, borgmästarkandidat

Vid förra valet då hon som 95-åring gjorde en framgångsrik valkampanj för att bli den äldsta kommunfullmäktigeledamoten i Spanien, gav hon 150 intervjuer. Nu vid 99, är hon redo för vad som väntar. Med intervjuförfrågningar från medier över hela Europa och Amerika.

Charito är överst på partiets lista som inkluderar sex andra kvinnor, två i 90-årsåldern, två i 80-årsåldern och två i 70-årsåldern. I förra valet fick partiet 49 röster (15%) vilket resulterade i 1 fullmäktigeplats, i år hoppas de på många fler platser.

Charito kommer ursprungligen från Bilbao, men har bott i Patones i 60 år och vill nu ta över styret. Staden som ligger i provinsen Madrid är populär bland turister och den är uppdelad i två stadsdelar: Nedre Patones som har 491 invånare och övre Patones som är en medeltida bosättning och är hem för Charito och 48 andra personer.

Anledningen till engagemanget som borgmästarkandidat

Charitos huvudproblem och anledningen till det politiska engagemanget är bristen på allmän parkering för besökare. Som för närvarande måste lämna sina bilar vid nedre Patones och gå uppför en 800 meter lång stig. Näringsidkarna har hittat en tillfällig lösning med pendelbussar som tar turister upp och ner på helgerna. För detta får företagen betala 2.200 euro per helg och passagerarna 3 euro, gratis för barn och pensionärer.

Men partiet Abuelas por Patones arbetar för att det skall byggas en parkeringsplats halvvägs upp till övre Patones. Men det har inte funnits någon politisk vilja till det från det styrande partiet. Borgmästaren Óscar Sanz (PSOE) styr med absolut majoritet tillsammans med fem fullmäktigeledamöter.

Charitos förslag är att använda parkeringsavgifterna från parkeringen till att subventionera tandproteser för pensionärer i staden.

Charito är trots sin respektabla ålder full av energi och har kastat sig med full kraft ut i valrörelsen. Men hon har uppenbarligen bra DNA för lång livslängd. Hennes föräldrar José och María Ángeles var en gång Spaniens äldsta par, 100 respektive 101 år gamla. ”All denna uppmärksamhet är den bästa medicinen för att hålla sig aktiv och förhindra åldrande,” säger hon.

En video från övre Patones:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …