Spanien skeppar in dricksvatten med tankfartyg

Barcelona har redan tecknat kontrakt för vattenleveranser med tankfartyg och Málaga har diskussioner med rederier och vattenleverantörer.

Kemikalietanker för vattenleveranser.
Kemikalietanker för vattenleveranser.

Att transportera vatten med fartyg är komplicerat och dyrt eftersom det finns många faktorer att beakta. Det viktigaste är fartygens storlek och egenskaper, det är kemikalietankfartyg som används för detta. Men det är en global brist på sådana fartyg, framförallt på större fartyg. Helst vill man ha 100.000-tons fartyg, men det finns mycket få sådana på marknaden, Därför är det mer sannolikt att man måste använda 40.000-tons fartyg, vilket gör transporten av vattnet dyrare.

Nästa sak att ta hänsyn till är avståndet mellan vattenleverantören och köparen. Sjöfraktkostnaden ligger på runt 100.000 euro per dag, men kan variera kraftigt. Priset bestäms av utbud och efterfrågan och vad för fartyg som överhuvudtaget finns tillgängliga.

Den tredje viktiga faktorn är vattnets kvalitet, om det skall vara råvatten eller drickfärdigt vatten. Färdigbehandlat dricksvatten är givetvis betydligt dyrare än råvatten, både i inköp och transport.

Katalonien och Barcelona.

Katalonien har redan publicerat detaljerna i sin plan som kommer att kosta 22 miljoner euro per månad och involvera tio fartyg för denna nödoperation. Fartygen kommer att komma från Tarragona, Carboneras och Marseille för att undvika vattenrestriktioner i storstadsområdet under sommaren. Fartygen kommer att frakta både dricksvatten och råvatten. Vattnet från Almería kommer från avsaltningsanläggningen Carboneras. Totalt kommer 2,6 kubikhektometer att transporteras till Barcelonaområdet varje månad.

De katalanska myndigheterna räknar med kostnader på cirka fyra euro per kubikmeter behandlat vatten och 1,60 euro för råvatten. Dessa kostnader liknar de som övervägs i Andalusien, bekräftade andra källor.

Baskien.

Bilbao Bizkaia Water Consortium har lagt ut ett anbud på leverans av vatten till 16 kommuner i Busturialdea-regionen för 4.000 kubikmeters fartyg för att transportera vatten från Santurce till Bermeo. Månadskostnaden är 1,17 miljoner euro. Här kommer även Renfe in med järnvägstransporter även om dessa har betydligt mindre kapacitet, sjötransporterna blir 25 gånger större.

Andalusien och Málaga.

Tillförseln av vatten som ska transporteras till Málaga kan, enligt vissa källor, komma från hamnen i Lissabon, som ligger nära den gigantiska Alqueva-reservoaren. Denna invigdes 2002 och är den största reservoaren i Västeuropa och reglerar floden Guadiana i Alentejo-regionen. Ett annat alternativ är att vattnet kan komma från Carboneras avsaltningsanläggning i Almería.

När det gäller den tänkta typen av fartyg har det bestämts att det ska ligga vid kaj 9 (containerkajen). Eftersom den har det största djupet (16 meter), och sköts av Noatum. Andra källor ville dock inte utesluta kaj 7, som också har ett avsevärt djup (12,5 meter).

Om vattnet kommer från Lissabon skulle överfartstiden vara cirka två dagar, plus den tid som behövs för lastning och lossning. Ett fartyg som kommer från Portugal skulle kosta cirka 400.000 euro för frakt (innan priset på vattnet inkluderades). Drickfärdigt vatten skulle kosta cirka fyra euro per kubikmeter vid ursprunget (ytterligare 160.000 euro). Så i bästa fall kommer varje fartyg som kommer in att kosta minst nästan 600.000 euro. Men det är optimala förhållanden, vilket är ovanligt på den komplexa maritima logistikmarknaden.

Andra källor citerade högre uppskattningar på 750.000 till en miljon euro för transporter. Med en budget på 10 miljoner euro per månad kan därför mellan fem och sju leveranser göras månatligen.

Konsumtionen i provinsen.

Som referens, under de tre månaderna förra sommaren, förbrukades totalt 67 kubikhektometer från provinsens reservoarer (för konsumtion och bevattning). Det vill säga i en takt av 5,6 kubikhektometer per vecka. Därför skulle tillförseln med båt endast vara en förstärkningsåtgärd.

Relaterat till torka och vattenbrist.

Klimatförändringarna riskerar att höja vattenpriserna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …