Gasen i Spanien blir billigare

Medelpriset på butan sänks med 5 procent från och med i morgon tisdagen den 21 mars 2023.

Gasflaskor
Butanflaskor från Repsol

Den vanligaste gasflaskan på 12,5 kg butan (se bilden) sänks till 16,79 euro, det innebär en sänkning med 5 procent.

Prissänkningen motiveras med en ökning av eurons värde gentemot dollarn med 3,3 % samt att fraktpriserna har gått ner med 32,9 % under de senaste veckorna. Råvarupriserna har visserligen gått upp 14,8 % men växlingskursen mot dollarn och fraktpriserna väger tyngre.

Statlig prisreglering

Gaspriset är reglerat i Spanien och den maximala variationen mellan två prisuppdateringar får vara högst fem procent, priset ses över varannan månad. Det är bara gasflaskor på över 8 och under 20 kilo som omfattas av prisregleringar i Spanien. Regeringen uppskattar att 64,5 miljoner gasbehållare förbrukas årligen, men att det är en energikälla på tillbakagång med en efterfrågan som har minskat med mer än 25% mellan 2010 och 2021.

Kriget i Ukraina påverkar

Gaspriset har fluktuerat dramatiskt sedan kriget i Ukraina började, men Spaniens prisreglering har upprätthållit marknadens stabilitet. Dessutom införde regeringen en rad krisåtgärden i juni förra året för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av konflikten, varav en var att sätta ett pristak på standard butanflaskor till 19,55 euro. Detta tak nåddes faktiskt den 19 september förra året men sedan dess har gasen noterat ett prisfall på 14,12%.

Det maximala priset som har förekommit på gasen var 19,55 euro och detta var som nämnts ovan i september 2022, det lägsta priset var i juli 2016 då kostade flaskorna 11,27 euro.

OBS, lägst pris är det alltid på gasnederlagen, på mackarna, gasbilarna och andra försäljningsställen är priserna alltid något högre.

Gasleverans 1957

Den 11 juni 1957 föddes företaget Butano S.A med en tydlig och revolutionerande filosofi, att ge komfort till spanska hus genom att tillhandahålla service från dörr till dörr med butangas.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …