Råd vid köp av begagnade bilar

Hur man identifierar en före detta taxibil när man står i begrepp att köpa en begagnad bil och varför man bör undvika gamla taxibilar.

När köpare letar efter begagnade bilar på Internets annonssidor är det inte ovanligt att de hittar före detta taxibilar, något som nästan aldrig anges i annonseringen. Dessa bilar har ofta gått långt, vilket innebär att många delar kan vara rejält slitna. Även om en bil har varit väl underhållen så är hög körsträcka fortfarande en dålig indikator när man letar efter ett begagnat fordon.

Bör köpare undvika att köpa taxibilar? ”Även om det är upp till köparen att bestämma, bör priset på en bil återspegla dess faktiska skick, vilket beror på hur bilen har använts. Taxibilar kan vara riktiga pengaslukare eftersom de tenderar att vara utslitna”, säger Matas Buzelis, fordonsexpert och kommunikationschef på fordonshistoriska företaget carVertical.

Taxibilar i allmänhet körs huvudsakligen i städerna med korta resor och många start och stopp, detta sliter mycket på bilarna. I synnerhet på motorn, bromsarna och på transmissionen. Ett fordon med liknande körsträcka som i huvudsak körs på motorväg kommer att vara i mycket bättre skick.

Interiören i begagnade taxibilar är också ofta sliten, speciellt baksätet. Medan de flesta försöker vara rädda om sina fordon kommer taxipassagerare ofta in med smutsiga kängor eller blöta jackor, vilket i förlängningen försämrar bilens inredning.

Även om taxiflottor vanligtvis består av pålitliga fordon med gott rykte som kan gå många mil, bör man undvika att köpa dessa bilar på andrahandsmarknaden på grund av ovanstående problem.

Hur man identifierar fordonen

Enligt uppgifterna från carVertical på deras webbplats är de populäraste taxibilsmärkena på marknaden för begagnade fordon Mercedes-Benz (29 %), Volkswagen (14,4 %), Skoda (12,3 %), Volvo (10,9 %) och BMW (5,8%). Eftersom dessa tillverkare är högt värderade av bilköparna, drar bedragare ofta nytta av denna efterfrågan för att få hög vinst.

Tyska bilar är de mest använda för taxitjänster. Mercedes-Benz E-Klass toppar listan (17,9 %), följt av Skoda Superb (7,7 %), Volkswagen Passat (6,1 %), BMW 5-serien (5 %) och Volvo V70 ( 4,7 %).

Färgen på en bil kan också avslöja dess förflutna. Många städer använder samma färg för alla sina taxibilar, så att de lätt kan urskiljas på gatan. Vissa modeller, som av Mercedes-Benz E-Klass, tillverkades för taxiändamål och fick till och med en speciell karossfärg.

När du köper en begagnad bil är det också värt att inspektera karossen noggrant, eftersom det är möjligt att identifiera platsen för vissa klistermärken. Eftersom dessa klistermärken skymmer stora delar av fordonet från solstrålningen kan dessa områden vara synliga, vilket kan tyda på att bilen tidigare använts som taxi.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …