Gaspriset i Spanien sänks idag

Priset på gas ses över varannan månad och idag tisdagen den 21 maj 2023 sänks det för första gången på sex månader.

Gasflaskor

Den vanligaste gasflaskan på 12,5 kg butan (se bilden) sänks till 16,14 euro, det innebär en sänkning med 3,2 procent. Det är första gången på det senaste halvåret som priset går ner, gasen har dessförinnan gått upp tre revisioner i rad.

Gaspriset är reglerat av staten.

Gaspriset är reglerat i Spanien och den maximala variationen mellan två prisuppdateringar får vara högst fem procent. Priset ses över den tredje tisdagen varannan månad. Det är bara gasflaskor på över 8 och under 20 kilo som omfattas av prisregleringar i Spanien. Ändringarna publiceras alltid i den officiella statliga tidningen (BOE).

Gaspriset har fluktuerat dramatiskt sedan kriget i Ukraina började, men Spaniens prisreglering har upprätthållit marknadens stabilitet. Dessutom införde regeringen en rad krisåtgärden i juni förra året för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av konflikten. Varav en var att sätta ett pristak på standard butanflaskor till 19,55 euro + skatter, detta tak nåddes faktiskt den 19 september 2022. Det lägsta priset som har förekommit var i juli 2016 då kostade flaskorna 11,27 euro.

Anledningen till sänkningen.

Sänkningen av priset på en butanflaska till 16,14 euro beror främst på sjunkande råvarupris (-6,6 %) och bara en måttlig ökning av transportpriserna (+0,5 %). Samt eurons svaga depreciering mot dollarn (+0,5 %).

Priset på gas är alltid lägst på gasnederlagen, på andra försäljningsställen är det lite dyrare.

Relaterat till gaspriset:

Skattehöjningar på gas och el (från den 1 april 2024).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …