Vädret i Spanien 21 – 26 maj 2024

Prognosen för vecka 21 i Spanien utlovar lågtryck med regn och stormvindar i norr och vackert och soligt i söder och i öster.

Blommande ginst.
Ginsten blommar nu. Foto: Strax utanför Coí­n (Málaga), J. Erixon.

Det instabila vädret som har präglat norra Spanien under förra veckan kommer att fortsätta även den här veckan. Det innebär att det bli svalare och blötare än normalt för årstiden i norr. En del av regnen och åskvädren kan sprida sig till de centrala delarna av landet men resten får soligt och varmt väder.

Tisdagen den 21 maj.

Väderprognos 21 maj 2024.
21/5-2024.
Kanarieöarna.

Lokala kraftiga skurar åtföljda av stormvindar förväntas i nordöstra Katalonien, i Castellón och på Kantabriens kust. Växlande molnighet i praktiskt taget hela landet med regnskurar i norr och på Balearerna, eventuellt även i andra regioner i öster. Dagstemperaturerna stiger i större delen av landet utom längst i väster. Nattemperaturerna sjunker i nordost och stiger i resten av landet. Kanarieöarna: Moln som spricker upp under dagen, liten möjlighet för svaga regnskurar på de norra delarna av öarna och på Teneriffas sydvästsluttning. Oförändrade temperaturer eller eller något varmare, måttlig nordostlig vind med starkare byar i nordväst och sydost.

Onsdagen den 22 maj.

Väderprognos den 22 maj 2024.
22/5-2024.
Kanarieöarna.

Instabiliteten fortsätter längst i norr och på Balearerna med en molnig himmel och nederbörd. Regnet är generellt svagt men kan bli rikligt i Katalonien och norra delen av Balearerna. Detta intensifieras under eftermiddagen och då förväntas även stormbyar. De centrala delarna kan få enstaka regnskurar men för övrigt väntas ett soligt och stabilt väder. Dagtemperaturerna minskar i Levanten, ökar i söder framförallt i Andalusien och förblir oförändrade i resten av landet. Nattemperaturerna sjunker i nordväst, stiger i övre Ebro och förblir oförändrade för övrigt. Kanarieöarna: Växlande molnighet, något mer moln på Lanzarote och Fuerteventura. Temperaturer utan större förändringar, måttlig nordostlig vind som ökar framemot eftermiddagen framförallt på de östligaste öarna.

Torsdag den 23 maj.

Väderprognos den 23 maj 2024.
23/5-2024.
Kanarieöarna.

Det molniga, blåsiga och nederbördsrika vädret fortsätter längst i norr. Svaga spridda skurar till en början och mer intensivt och utbrett frampå eftermiddagen. Längst upp i nordöstra Katalonien kan det bli stormvindar fram på eftermiddagen. Resten av fastlandet samt Balearerna får en stabilisering med allmänt lätta sommarmoln. Enstaka lätta regnskurar kan uppträda i nordost och på Balearerna. Dagstemperaturerna stiger på Atlantkusten, minskar i öster och på Balearerna och förblir oförändrade i resten av landet. Nattemperaturerna stiger i Andalusien, sjunker i Kantabrien och i nordväst. Kanarieöarna: Växlande molnighet med något mer moln på Lanzarote och Fuerteventura. Liten möjlighet till enstaka svaga regnskurar, oförändrade temperaturer med måttlig nordostlig vind som vrider till nordlig frampå kvällen.

Fredag den 24 maj.

Väderprognos den 24 maj 2024.
24/5-2024.
Kanarieöarna

Tendensen med en stabilisering av väderläget fortsätter med bara lätta moln eller helt klar himmel i allmänhet. I den nordöstra fjärdedelen av landet förväntas dock mer moln, nederbörd och stormvindar, speciellt rikligt i Pyrenéerna. Det kan även uppträda enstaka regnskurar på Balearerna. Temperaturerna ökar generellt både på fastlandet och Balearerna. Kanarieöarna: Enstaka regnskurar kan förekomma, inga större temperaturförändringar.

Lördag den 25 maj.

Väderprognos den 25 maj 2024.
25/5-2024.
Kanarieöarna.

Ett högtrycksbetonat vackert väder förväntas både på fastlandet och Balearerna. Enstaka regnskurar kan dock uppträda i Kantabrien, Galicien och Pyrenéerna. Temperaturerna stiger och det blir svaga vindar med kraftigare vindbyar utmed kusterna. Kanarieöarna: Stabilt väder med svaga växlande moln, något stigande temperaturer.

Söndag den 26 maj.

Väderprognos den 26 maj 2024.
26/5-2024.
Kanarieöarna.

Det förväntas ett stabilt väder på fastlandet och Balearerna. Med risk för svag nederbörd i Galicien, Kantabrien, övre Ebro och Pyrenéerna. Temperaturerna fortsätter att stiga något, svaga vindar som kan ha starka byar i Galicien och Gibraltar sund. Kanarieöarna: Vädret blir stabilt men svaga regnskurar kan uppträda, oförändrad temperatur eller något varmare.

Källa: Aemet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …