Att bo i husbil i Spanien

Att permanent bo i en husbil i Spanien är ingen ny företeelse, men med stigande huspriser har det blivit mer och mer populärt.

Husbil

Husbilar och husvagnar regleras i de allmänna fordonsföreskrifterna (kunglig dekret 2822/1998) i den spanska lagstiftningen. Där står det att husbilar och liknande fordon (husvagnar) i första hand är avsedda för fritidsaktiviteter snarare än som permanenta bostäder. Denna klassificering placerar dem i samma fack som andra bostäder som faller utanför de standardiserade ramarna för boende. Som till exempel, båtar, skjul, tält och grottor.

Parkering jämfört med camping.

Skillnaden mellan parkering och camping är avgörande och hanteras olika i regionerna och även olika inom kommunerna. Parkering innebär helt enkelt att lämna ett fordon stillastående utan någon form av kringaktivitet. Medan camping innebär att man ägnar sig åt aktiviteter utanför fordonet, som att sätta upp markiser eller utemöbler.

Medan husbilar kan parkeras i områden som följer lokala bestämmelser är camping bara tillåten i särskilt utsedda områden. Reglerna för detta varierar avsevärt mellan Spaniens autonoma regioner.

Vild (gratis) camping är totalförbjuden i Andalusien, Aragonien, Asturien, Kastilien och León, Galicien, La Rioja, Madrid och Baskien. Medan Balearerna, Kanarieöarna, Kantabrien, Kastilien-La Mancha, Katalonien, Extremadura, Murcia, Navarra och Valencia, har specifika regler och undantag.

Permanent boende och folkbokföring.

Spansk lagstiftning kräver att personer registrerar sig på en fast adress (enligt artikel 15.1 i lag 7/1985), vilket komplicerar processen för dem som vill bo permanent i en husbil. Även om det inte är uttryckligen förbjudet, kräver registreringen att man uppfyller specifika bostadskriterier, inklusive standarder för hygien, säkerhet och komfort. Samt tillgång till grundläggande boendekriterier.

För markägare som avser att bo i en husbil på sin egen fastighet kan det vara en stor utmaning att bevisa dessa boendestandarder för lokala myndigheter. En alternativ lösning innebär att man registrerar sig på en släktings eller väns adress samtidigt som man faktiskt bor på sin egen mark i husbilen.

Nomadisk frihet.

Att välja en nomadisk livsstil i en husbil ger oöverträffad flexibilitet och frihet. Men det innebär också att navigera i en labyrint av juridiska och praktiska överväganden. Blivande husbilsboende rekommenderas att söka juridisk rådgivning och bekanta sig med de regler som är specifika för deras avsedda plats för att säkerställa full efterlevnad.

Att anamma alternativa boendearrangemang som husbilsboende kräver en grundlig förståelse för det juridiska landskapet i Spanien. Även om friheten den erbjuder är tilltalande, är det viktigt att noggrant sätta sig in i regelverket för att göra verklighet av denna livsstil.

Kommentar från artikelförfattaren.

Husbil
Vårt boende i Mijas Costa under många år.

I början av artikeln står det att bo i husbil inte är någon ny företeelse. Det stämmer in på mig och min fru, 2001 åkte vi till Spanien i en husbil. Vi blev kvar, under de första tretton åren bodde vi i husbilen som vi hade åkte ner i. Först på camping, sen på hyrd tomt och några år senare på köpt tomt. 2001 var det inga problem med att folkbokföra sig på en camping. När vi några år senare skulle göra det på vår egen tomt var det betydligt svårare. Det lyckades, men vi fick ta hjälp av både en kommunpolitiker och av lokalpolisen som fick intyga att vi bodde där vi bodde. Men nu bor vi sedan flera år tillbaka i ett helt vanligt hus på den Andalusiska landsbygden i Coín (Málaga).

Artiklar relaterade till husbilar och husvagnar:

Husbilarna återvänder till Costa del sol.
Nya regler för husbilar – husvagnar.
Pengar delas ut för att främja husbilsturism.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …