Nattåg som förbinder Spanien med övriga Europa

Det är långt gångna planer med att förbinda Spanien och övriga Europa med bekväma nattåg som har sovvagnar till överkomliga priser.

Nattåg

Föreställ dig att gå till sängs i ett nordeuropeiskt land och vakna upp i Spanien utan att behöva stå i kö på någon flygplats och utan att behöva åka färja. Att resa bekvämt med stil och komfort, det är målet för pionjärföretaget Nightjet. De planerar att förbinda Barcelona och resten av Europa med lyxiga nattåg från slutet på 2024.

Järnvägen uppfanns för nästan tvåhundra år sedan och har under lång tid gått kräftgången då flyget har tagit över mycket av resandet. Men resandet med tåg är uppenbarligen på väg mot en ny renässans när nationer strävar efter att främja miljövänligare alternativ till flyg. Frankrike har redan förbjudit inrikesflyg på avstånd mindre än 200 kilometer och Spanien överväger något liknande. Dessutom driver EU på för att främja både personresor och fraktbefordran med tåg.

Sammankoppling av europeiska städer.

Nightjets slutmål är att koppla samman 13 europeiska städer genom ett nätverk av högkvalitativa nattåg och de är redan på god väg. Den fösta fasen med linjer som förbinder Wien och München samt Zürich, Köln och Amsterdam kom igång i december 2021. Under 2022 startade förbindelsen mellan Zürich och Rom. Nu i slutet av 2023 planeras start för förbindelsen mellan Wien och Berlin med Bryssel och Paris.

Förbindelse med Spanien.

Den intressanta nyheten för Spanien är att i december 2024 kommer det att lanseras en direkt nattågsförbindelse mellan Barcelona och Zürich. Planen innefattar att Barcelona också skall förbindas med Basel, Berlin, Bryssel, Köln, Milano och Hamburg. Den senare nordtyska metropolen är givetvis av intresse för svenskar eftersom det finns bra förbindelser från Sverige till Hamburg.

Bekvämt snabbt resande.

Teknik och komfort är ledorden för Nightjet som anlitar Siemens för sina tåg. De har en kapacitet på 254 passagerare och de viner fram genom natten i 230 kilometer i timmen. Alla kupéer har egen toalett och det skall inte behöva kosta skjortan att köpa biljetter. Det finns billiga platser för så lite som 50 euro och delade kupéer med våningssängar för ett något högre pris. Sen finns det även helt privata lyxiga alternativ för 160 euro.

1 - 2 personers kupé med dusch och toalett.
1 – 2 personers kupé med dusch och toalett.

Fler bolag står i farstun för starta upp nattåg.

Ett exempel, Midnight Trains planerar att starta trafik i slutet av 2024 med att förbinda städer som Paris och Barcelona med sovvagnar. I deras plan ingår även Madrid och Köpenhamn.

Mer om tåg relaterat till Spanien och Europa.

Turisttåg och nattåg i Spanien.
Utforska Spanien snabbt och enkelt.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …