a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Guachinches – en kulinarisk och kulturell upplevelse på Teneriffa

Den här gången ska jag skriva om Teneriffa, som tillhör Kanarieöarna. Under  vintersäsongen är det ett mycket populärt resmål för skandinaver på grund av sin fantastiska temperatur som gör att man kan bada och sola året runt.

Melania på La Finca el Pino, Teneriffa.
Melania på Finca el Pino rör om  i grytan med dagens special.

Öns okända gastronomi.

Jag är säker på att du har rest dit och besökt ön någon gång, men har du någonsin varit till en guachinche? Det rekommenderar jag om du vill prova den typiska gastronomin på ön och dess egen lokala vinskörd. 

Det är inte många turister som vet om dessa platser, så jag tyckte det skulle vara intressant att skriva om det. Jag ska berätta lite kort om hur den uppstod och sedan hur populärt det har blivit bland öns invånare idag.

Engelsk bakgrund

På 1600 och 1700-talet hade Teneriffas viner, särskilt i den norra delen, en viktig roll för exporten till Storbritannien, där deras viner var mycket uppskattade. Många engelska familjer bosatte sig på ön vid den tiden och fram till långt in på 1900-talet. 

Enligt den populära kulturen kommer ordet ”guachinche” från det engelska uttrycket ”I am watching you”, vilket var vad engelsmännen sa när de kom för att handla vin av de kanariska bönderna, att de bevakades för att säkerställa att skörden verkligen var deras bästa. I de flesta fall var bonden inte en exklusiv vinodlare. Han planterade druvor för sin egen konsumtion och i takt med att skörden växte framställde han också en del vin för att sälja i en mindre omfattning.

På den tiden ordnade jordbrukarna flera marknader om året med det som odlades och för att kunna sälja vinet. På det viset såldes vinet direkt till den engelska köparen och senare till den lokala konsumenten, för att därmed kringgå ”mellanhänderna”. Senare blev guachinches ett rum i familjens hem, garaget eller bodegan i vingården. Det sägs att när kunden kom till den lilla vingården för att köpa vin och för att han inte skulle bli berusad blev han bjuden på en enkel men rejäl rätt. Det var vanligtvis vinmakarens mor eller fru som bjöd på något från det traditionella kanariska köket. Kunden provade viner från flera olika vintunnor på kort tid och maten var utformad för att motverka en viss obalans. En aktivitet som har blivit mer professionell med tiden, men platsen är densamma.

Enligt den populära kulturen kommer ordet ”guachinche” från det engelska uttrycket ”I am watching you”, vilket var vad engelsmännen sa när de kom för att handla vin av de kanariska bönderna…

Förväntansfulla gäster på en Guachinche, Teneriffa.
Fullt av förväntansfulla och hungriga gäster.

Guachinchen har fortfarande kvar sin unika karaktär av hemlagad mat, tillagad av kvinnan och hennes man, ofta med hjälp av deras vuxna söner och döttrar eller en släkting som tjänar några slantar.

Vin tappas upp.
På det sättet tappar man upp vinet.

Typiska rätter

Förutom bekvämligheterna hittar guachinches gäster traditionell familjematlagning som hemlagade rejäla grytor, kanin i salmorejo, revbensspjäll med potatis, fyllda bubangos (zucchini), papas arrugadas med mojo, carne fiesta (marinerat fläsk i tärningar) fiskrätter, etc. Bland konditorivarorna utmärker sig smördegsbakelser, leche asada (rostad mjölk) och bienmesabe (en slags sockerkaka). Man kan också njuta av tropiska frukter som mango, bananer….

Under de senaste åren har det gastronomiska utbudet på guachinches begränsats på grund av klagomål och anmälningar från ”lagliga” restauranger och barer, som känt sig hotade av konkurrensen eftersom guachinches är mycket billigare och många inte är reglerade. Numera finns det bestämmelser som innebär att den här typen av lokaler öppnar sina dörrar under vissa tider på året för att erbjuda och sälja sin vinskörd. I vissa fall är det vanligtvis från november tills vinet tar slut, eller från april …

Guachinchen har fortfarande kvar sin unika karaktär av hemlagad mat, tillagad av kvinnan och hennes man, ofta med hjälp av deras vuxna söner och döttrar eller en släkting som tjänar några slantar. De serverar lokalbefolkningen, de enstaka besökare som passerar förbi eller folket från huvudstaden. Eftersom jag har bott här har jag varit på många, men den här gången kunde jag bara gå till två guachinches under den vecka jag var där. 

La Alcadía har öppet alla dagar i veckan. 

I byn Perdoma ligger ”La Alcaldía. De har haft öppet i mer än 50 år. Fadern Don Casiano och hans fru Doña Josefa som hade mark för att odla, började att sälja sitt vin för att få in pengar till sin stora familj på 11 barn. Idag har en av döttrarna och en av deras söner tagit hand om Guachinchen. Hon berättade för mig att det var ett sätt att kunna leva och äta eftersom de var en mycket fattig familj när de var unga. Alla 11 barnen hjälpte till med sysslorna efter skolan. 
Där åt jag friterad chicharro (en fisktyp, lite större än sardiner) jättegott med papas arrugadas och mojo.  De har rött och vitt vin och har öppet alla dagar i veckan.

La Finca el Pino får alltid mitt besök.

I vackra byn La Orotava ligger ”La Finca el Pino”. Den har funnits i nästan 20 år och varje gång jag är på ön åker jag dit. Det är ett gift par som heter Damian och Melania som har hand om guachinchen. De började med att ta hand om avokadoodlingarna där huset ligger. Och här omges de av vingårdar! 
De har öppet från torsdag till söndag. Jag älskar deras potatissallad (ensaladilla), ekologiska tomat och avokadosallad, fläskkotletter, kroketter… De har rött och vitt vin. Min favorit är deras fruktiga vin.

Så hittar du till en guachinches.

Det finns ca 400 guachinches på ön. Det är bara att skriva ”Guachinches en Tenerife” eller namnet på en av dem så kommer det fram en karta på ön, var de ligger och adressen.
Skriv gärna till mig och om du har varit på någon. Berätta om din upplevelse och vad du tyckte om maten och vinet. Du kanske kan rekommendera mig en som jag inte har varit på.

Fler intressanta artiklar från Teneriffa:

ENIE KARLSSON – En svenska med fart och färg.
Miljöombyte på Teneriffa – bland svarta stränder och bananer!
Spaniens kung överraskar lunchgäster.


Pernilla

Hej, jag heter Pernilla och jag kommer att visa er fantastiska platser varje månad från Aragonien där jag bor och som jag har besökt.

Läs också

Hacienda, skattemyndigheterna.

Spaniens skattemyndigheter bevakar dina konton

Skattemyndigheterna i Spanien sätter gränser för överföringar av valuta och underlåtenhet att följa reglerna kan leda till höga böter.