Husbilarna återvänder till Costa del Sol

Turister i husbilar och husvagnar kommer i en strid ström, pandemins effekter är nu helt utraderade för dessa mobila grupper av besökare.

husbil

Förra året var det betydligt mindre tillströmning, mycket beroende på höga bränslepriser. Samt brist på tillgängliga husbilar, både för köp och uthyrning.

Återhämtningen av internationell turism gör det också möjligt för oss att se rekordsiffror när det gäller tillströmningen av husbilar till Málaga. Husbilsuthyrningen i Spanien ökar trots kostnaden för drivmedel. Det kommer inga officiella siffror förrän i september. Men husbilsgrupperna hävdar att 2023 kommer att markera en maximal tillströmning av besökare i denna typ av fordon till Costa del Sol.

Det finns flera faktorer som har inverkat för denna positiva trend. Borta är ett 2022 tyngt av bristen på elektroniska komponenter för husbilstillverkarnas behov. Vilket resulterade i att marknaden inte hade tillräckligt med fordon för att möta efterfrågan, samt av de höga bränslepriserna. Från och med mars i år och tack vare den varma våren i hela Europa, har internationella husbilsturister återigen dykt upp på vägarna i provinsen.

Siffrorna kommer att vara högre än före pandemin, men med utgifter per familj betydligt större än före 2020. Tvärtemot vad många tror är alternativet att resa med husbil inte alls särskilt billigt. De är dyra fordon som drar mycket bränsle, ofta upp till cirka 1,5 liter per mil. Men fördelarna är möjligheten att campa och tillbringa semestern eller helgen i nästan jungfruliga områden. Under en stjärnklar himmel nära naturen, samt att lätt kunna åka vidare till nya upplevelser.

Husbil vid havet

Kostnader och fördelar.

Att satsa på köp av husbil är inte inom räckhåll för alla. Ett mycket utbrett alternativ är därför att hyra dessa fordon. Kostnaden per dag och beroende på säsong kan uppgå till cirka 200 euro. Till detta belopp måste vi lägga till att det i genomsnitt kommer att kosta 30 euro att få tillgång till en bekväm camping som har de viktigaste tjänsterna som turisterna efterfrågar, som restaurang och pooler.

Husbilsanvändaren väljer denna form av turism för möjligheten att ta sig till platser med en känsla av frihet och utan det reglerade boende som erbjuds av hotell och vandrarhem. Dessutom förbättrar livet i en husbil eller husvagn samarbetet mellan familjemedlemmarna. Likadant är det enkelt med utomhusaktiviteter mellan föräldrar och barn, det blir då en turism som främjar familjebanden.

Husbilar och barn

Var skall man parkera?

Ett av de största problemen som användarna möter är bristen på reglerade platser i många turistområden. Mer om detta problem här: Nya regler för husbilar – husvagnar.

När det gäller mat tenderar dessa användare att i de flesta fall göra sina inköp i närbutiker som de hittar längs vägen. Och oftal väljer man de restauranger som vanligtvis finns i anslutning till campingar och ställplatser.

Det finns flera organisationer i Spanien för användare av husbilar och husvagnar. Här i denna artikeln låter vi La Plataforma Estatal del Karavaning (Peka) komma till tals. De är baserade i Málaga och samlar fler än 1.000 användare. De deltar med jämna mellanrum i Feria Aventura & Expo Caravaning i den lilla staden Aguadulce (Almería).

Ingen konkurrens mellan olika turistgrupper.

Faktum är att hotellägare på Costa del Sol anser att det inte finns någon konkurrens mellan den ena och den andra kundgruppen. Det finns trots allt besökare som kan åka ett år i husbil och vid ett annat tillfälle komma tillbaka utan. Då ”bor de på våra hotell och njuter av våra stränder, utan husbilen”. Och det är också så att husbilsturisten i många fall inte åker till Costa del Sol med en ”ägd husbil”. Utan de har hyrt den för att utbudet av hotell inte räcker till under högsäsongen.

Husbilsturismen har också en positiv inverkan för att hålla traditionell handel vid liv, framförallt för närbutiker. Faktum är att den genomsnittliga kostnaden per person och dag är inte lägre än för personer som bor på hotell enligt Antonio González.

Följ med på en resa i husbil genom Spanien:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …