Hyundai Mobis bygger batterifabrik för 214 miljoner euro

Det Sydkoreanska bildelsföretaget Hyundai Mobis bygger ny batterifabrik för elektriska fordon i Navarra i norra Spanien.

Noáin, plats för batterifabrik.
Noáin, foto taget från flygplatsens kontrolltorn. Foto: Pedro P. Enguita (Lon Abirisain).

Den nya fabriken som är den första i Västeuropa kommer att vara en dedikerad anläggning för stabil leverans till Volkswagen. Tillkännagivandet följer kontraktet om batterisystemmontering (BSA) som Volkswagen säkrade i augusti 2023 .

Hyundai Mobis nya fabrik ligger på en tomt på 147.700 kvadratmeter i Noáin, nära Pamplona i Navarra. Fabriken förväntas ha en årlig kapacitet på 360.000 batterisystem och bygget förväntas vara färdigställt under första halvåret 2025. Fabriken beräknas inledningsvis att ge 350 direkta arbetstillfällen och betydligt fler på sikt.

Jung In-bo, chef för Mobis nya spanska fabrik sa: ”Vi är fast beslutna att vara Volkswagens långsiktiga partner genom stabila leveranser av bilkomponenter. Vi kommer att sträva efter att diversifiera vår leveransbas i Europa, inklusive att leverera för kommande modeller till vår kund. Fabriken i Spanien kommer att spela en avgörande roll för att driva företaget mot elektrifiering och ökande globala order.”

BSA kombinerar ett batteripaket, ett batterihanteringssystem och andra komponenter. Den BSA som produceras vid fabriken kommer att levereras till Volkswagens fabrik i Pamplona, som ligger cirka 14 km bort.

Den nya anläggningen är en del av Mobis Mobility Move 2.0- strategi. Man siktar på en genomsnittlig årlig försäljningstillväxt på 30 % på den europeiska marknaden fram till 2030 på efterfrågan på sina kärnelektrifieringsteknologier.

Mer från spansk fordonsindustri.

Nya spanska elbilar för 9.999 euro.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de la Malagueta.

Väderprognos för Spanien 28 maj – 2 juni 2024

Med undantag för den allra nordligaste delen av Spanien har sommarvärmen kommit med besked, men …