Konsumentorganisation vill förbjuda iPhone 12

Konsumentorganisationen OCU vill att iPhone 12 skall förbjudas i Spanien, något som redan har skett i Frankrike.

iphone 12
Förbjuden i Frankrike.

Anledningen är att telefonen släpper ut mer strålning än vad som är tillåtet inom EU.

Enligt studier utförda av franska byråer avger iPhone 12 mer SAR-strålning än vad som är tillåtet enligt europeiska lagar. SAR-gränsen är fastställd till 4 W/kg när du bär din mobiltelefon i handen eller i en byxficka och iPhone 12 överskrider denna siffra och når 5,74 W/kg. Och nu uppmanar OCU, en spansk konsumentorganisation, de spanska myndigheterna att fatta samma beslut som de franska myndigheterna.

iPhone 12 kan förbjudas i Spanien.

iPhone 12 är inte längre tillgänglig att köpa i Apple-butiker men det finns hundratals ställen där du kan köpa den. Dessutom kan alla sålda iPhone 12 återkallas ifall Apple inte löser problemet via mjukvaruuppdatering.

Apparaterna mäts i kontakt med kroppen och måste uppfylla föreskrivna absorptionsgränser på 4 W/kg på extremiteterna eller 2 W/kg på bålen eller huvudet. Mätningar måste utföras under mycket ogynnsamma förhållanden:

  • När mobilen sänder med maximal effekt.
  • Med det mest ogynnsamma nätet.
  • I det läge där mobilantennen får mest kroppskontakt.

När det gäller iPhone 12 har det bevisats att under dessa förhållanden överskrider den utsända strålningen den gräns som fastställts för extremiteterna. Med tanke på detta har denna mobiltelefon dragits tillbaka i Frankrike och Apple har uppmanats att vidta nödvändiga åtgärder så att telefonerna följer gällande standard. Och vad händer med de som redan är sålda? Tja, Apple borde agera för att lösa problemet och göra iPhone 12 till en helt säker telefon för användarna.

OCU är tydlig i sin begäran och ber de behöriga spanska myndigheterna att iPhone 12 dras tillfälligt tillbaka i Spanien tills problemet är löst .

Är iPhone 12 verkligen farlig?

Nej! Trots det faktum att de franska myndigheterna har mätt strålning som är högre än vad som fastställts i förordningar, är iPhone 12 fortfarande säker för användare. De gränser som satts av Europeiska unionen har en stor säkerhetsmarginal. Det sägs att för att dessa strålningar ska vara farliga måste de vara 50 gånger starkare.

Detta problem måste lösas, men det finns ingen anledning till överdrivet oro: de gränser som fastställts i Europeiska unionen är mycket strikta. De är 50 gånger lägre än de mängder som kan anses vara farliga, och det är under de värsta förhållandena. Men trots detta så är ämnet strålning alltid kontroversiellt. Det är därför mobiltelefoner måste respektera maximala strålningsnivåer. Men det är en sak att överskrida nivån och en annan att det är en farlig produkt.

Mer relaterat till telefoner:

Betalning med mobiltelefon ökar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …