Köra elskoter kan ge dryga böter

Det är idag vanligt att se människor åka på elektriska skotrar, ofta i strid med trafikreglerna, vilket kan bli mycket dyrt.

Den 21 mars 2022 trädde nya trafiklagar i kraft i Spanien som inkluderar användningen av bland annat elskotrar. Böterna kan uppgå till och även överstiga 1.000 euro. I vissa fall kan även fängelse komma ifråga.

1. Modifiering av skotern kan ge 500 euro i böter. Till exempel om skotern har ”trimmats” för att kunna gå fortare än tillåtet. Eller om den har försetts med en sadel utan att vara konstruerad för det (självbalanserande system). Vid ett polisiärt ingripande mot detta blir det inte bara böter utan skotern blir immobiliserad och beslagtagen.

2. Två personer på en skoter är förbjudet och ger böter på 100 euro till var och en av personerna.

3. Köra där det inte är tillåtet ger böter på 200 euro. Interurbana vägar, motorvägar, motortrafikleder eller stadstunnlar, samt i många fall trottoarer. Vid denna typ av överträdelser kan det förekomma kommunala förordningar för varje ort.

4. Att köra alkohol- eller drogpåverkad ger böter på upp till 1.000 euro. 500 euro, om man kör med en alkoholhalt i blodet mellan 0,25 och 0,50 mg/L alkohol i utandningsluft (0,5 och 1,0 g per liter blod). 1.000 euro, om man överskrider 0,50 mg/L alkohol i utandningsluften (1,0 g per liter blod). Drogpåverkan ger alltid 1.000 euro. För minderåriga är ingen alkohol i mätningarna tillåten.

5. Att inte bära hjälm ger en straffavgift på 200 euro samt immobilisering av skotern.

6. Att ha hörlurar anslutna till ljudspelare under färd: 200 euro i böter.

7. Att använda mobilen under färd, 200 euro i böter.

8. Den som åker elskoter när det är mörkt och inte bär reflekterande kläder eller belysning anses vara skyldig till vårdslöshet i trafik och detta ger böter på 200 euro.

Slutligen finns det ett lagrum till att tänka på.

Grov vårdslöshet i trafik, kan ge både dagsböter och fängelse. Dagsböterna som döms ut ligger normalt på mellan 6 – 18 månader, alternativt fängelse 3 – 6 månader. Om man har förorsakat en allvarlig skada är straffet normalt sett mellan 1 – 3 års fängelse, som i riktigt grava fall kan ökas till maximalt 12 år bakom lås och bom. Håll också i minnet att Spanien har inte som Sverige någon halvtidsfrigivning.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …