På drift i Marbella

Det är nästan oundvikligt att inte prata Marbella år 2024 efter att staden i februari utsågs till bästa destination att besöka i Europa av ”European Best Destinations”.

Restaurang i Marbella

Jag blev snabbt utsedd av redaktionsteamet till att berätta lite om Marbella eftersom mitt familjeföretag tidigare haft kontor mitt i stan i 17 år.

Ett virrvarr av charmiga gator.


Marbella är stooort och har mycket att erbjuda, underbara stränder, golf förstås, Puerto Banús i all ära men vi har valt att prata om Marbella stad och den berömda, unika Casco Antiguo, det vill säga gamla stan.

Vid första anblicken ett virrvarr av charmiga gator, vitkalkade fasader och massor av mysiga butiker. Om du låter bli telefonen och istället njuter av den underbara miljön och alla smala gator, tappar du garanterat bort dig efter en stund. Och det är en del av charmen, i mitt tycke.

Strosa, shoppa och upptäck Marbella, sitt på ett torg och bara njut av folklivet, här finns alltid något att titta på. Ta ett glas färskpressad apelsinjuice på Apelsintorget, där man hamnar förr eller senare, och ligger som ett nav mitt i gamla stan.

Marbella, gamla stan.
Kyrkan Nuestra Senora de Encarnaciòn och gamla stadsmuren.
Apelsintorget i Marbella
Apelsintorget är en populär och vacker oas. Foto: Shutterstock.
Strand i Marbella.
Strandparasollen i täta led med sportbåtshamnen och Club Marítimo i bakgrunden.

Om du låter bli telefonen och istället njuter av den underbara miljön och alla smala gator, tappar du garanterat bort dig efter en stund. Och det är en del av charmen, i mitt tycke.

Världslig atmosfär.

På vissa gator, som Peral och Ancha, är det mycket folk i farten, alltid. Här ligger många trendiga tapasbarer men fortsätter ni till gatan Virgen de los Dolores är miljön mer genuin. Allra bäst i mitt tycke är barerna på gatan San Lázaro.

Tids nog dras man naturligt ner mot havet, genom den lummiga Alameda-parken och vidare ner mot strandpromenaden, där de berömda bronsskulpturerna designade av Salvador Dalí står på rad.

Avsluta på taket!

Att flanera längs strandpromenaden tilltalar både de som bor fast i stan och turister i alla åldrar kan tilläggas. Och varför inte avsluta dagen med ett besök och en cocktail på en takbar? 

Jag vill gärna slå ett slag för Marbellas takterrasser. Här finns tre nyligen renoverade hotell som alla har takterrass öppna även för dig som inte är gäst på hotellet. 

 5-stjärniga Hotel EL Fuerte har den absolut bästa takterrassen med utsikt i full cirkel. Att se solnedgången härifrån är en magisk upplevelse. Avnjut en finmiddag av Michelin chef Paco Perez i restaurang The Edge.

Hotel Limas takterrass är mindre och mer gemytlig. Hotel Òbal Urban bjuder på en härligt grön utsikt över trädkronorna i Alameda-parken.

Lite rörliga bilder från Marbella.


Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …