Lastbilsförarna överger böndernas traktorstrejk

Lantbrukarnas protester är nu inne på sin andra vecka, lastbilsförarna anslöt sig under helgen men drog sig ur strejken efter bara två dagar.

Traktorstrejk

Protesterna har inneburit att bilister i alla regioner har fastnat i ändlösa trafikstockningar på motorvägar samt på städernas gator. Lantbrukarna har blockerat viktiga knutpunkter med sina traktorer och i lördags anslöt sig åkerier och lastbilschaufförer till protesterna. Men helt utan förvarning drog sig plattformen för försvar av transportsektorn ur aktionen klockan 12:00 måndagen den 12 februari.

Plattformen har sagt att de kommer med uttalanden och förklaringar idag (den 13 februari). Lastbilsförarnas strejker förlamade effektivt en stor del av Spaniens ekonomiska aktivitet med landsomfattande strejker i mars 2022. De har därefter hoppat på aktionen inom jordbrukssektorn som började för fjorton dagar sedan i Frankrike och som därefter har spridit sig i Europa.

I november 2022 hotade plattformen att utlysa fler aktioner för att upprepa framgången några månader tidigare. Men då träffade de en uppgörelse med transportministeriet i elfte timmen och avbröt strejkerna.

Lantbrukarna fortsätter sina aktioner men de är oeniga.

Det råder en viss oenighet i lantbrukarnas led. Från början organiserades aktionerna bara via sociala medier av gruppen Plattform 6F. Men de blev mer strukturellt organiserade när de stora jordbruksorganisationerna (COAG, Asaja och Upa) anslöt sig. Nu bryter sig missnöjda lantbrukare alltmer ur dessa större grupper och efterlyser sina egna lokala demonstrationer. Något som bara ökar kaoset och förvirringen.

Lantbrukarna protesterar även i andra Europeiska länder.

I till exempel Polen pågår ungefär samma typ av protester som i Spanien, de har sagt att de kommer att hålla demonstrationer månaden ut. Här protesteras det framförallt mot import av billigt spannmål från Ukraina.

I Moldavien har gränsen mot Rumänien blockerats av arga bönder. De är missnöjda för att staten inte ingriper med subventioner för att lindra de förluster som de säger sig ha lidit av under de senaste två åren.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …