Priset på matvaror har stigit kraftigt de senaste åren

Enligt en undersökning av den spanska konsumentorganisationen OCU har livsmedelspriserna stigit 38 % på tre år och två kedjor sticker ut.

Stormarknad med matvaror.

Prisstegringarna har skett trots de åtgärder som antogs av Spaniens regering den 1 januari 2023. Åtgärder som sedan förlängdes till den 30 juni 2024 och som innebar sänkt och i vissa fall avskaffande av momsen på baslivsmedel.

Spaniens konsumentorganisation OCU tittade på priserna på 122 vanliga produkter (färsk mat, egna märken och tillverkarmärken) under de senaste tre åren (mellan december 2020 och december 2023). Undersökningen gjordes i sju stora snabbköpskedjor: Alcampo, Carrefour, Condis, Dia, El Corte Inglés, Eroski och Mercadona. Det var fler än 55.000 priser på 122 produkter som kontrollerades i 10 städer: Barcelona, Gijón, La Coruña, Madrid, Palma de Mallorca, Las Palmas de Gran Canaria, Sevilla, Valencia, Valladolid och Zaragoza.

Resultatet av undersökningen var nedslående.

OCU fann att priserna för alla produkter hade ökat utom fyra, som noterade minskningar, om än obetydliga. OCU uppskattade att ökningarna i genomsnitt har varit 38 %. En siffra nära den som beräknats av det spanska nationella statistikinstitutet INE, som fastställer KPI för livsmedel till 30 % för denna period. Det betyder att om du för tre år sedan betalade 100 euro för dagligvaror, så kostar samma varukorg nu närmare 140 euro.

Alla snabbköpskedjor som ingår i OCU:s analys noterade ökningar av livsmedelspriserna på mellan 32 % och 45 %. Men de största ökningarna skedde i Alcampo och Carrefour. Det som kostade 248 euro för tre år sedan i Alcampo kostar nu 355 euro, 100 euro mer. I Carrefour är ökningen 122 euro mer.

Men alla kedjor höjde inte sina priser i samma utsträckning. De största ökningarna ses i Carrefour (45 %) och Alcampo (43 %). De följs av Mercadona (38 %), El Corte Inglés (37 %), Eroski (34 %), Condis (33 %) och Dia (32 %). Priser hämtades inte från Lidl och Aldi då de inte hade någon webbutik.

Den spanska konsumentorganisationen påpekade dock att billiga stormarknader fortfarande är billiga och dyra stormarknader är fortfarande dyra, med ett undantag. Enligt OCU har Carrefour gått från att vara en av de billigaste stormarknaderna till att vara den näst dyraste, efter El Corte Inglés.

Livsmedlen som steg mest.

Bland livsmedel ses de största ökningarna i mild olivolja (225 %), vitt socker (91 %), apelsinjuice (81 %), ägg (67 %), runt ris (66 %) och morötter (65 %). De är också betydande i andra produkter som naturell yoghurt (58 %), laxskivor (56 %), makaroner (55 %), glass (55 %) och helmjölk (53 %). De minsta ökningarna skedde bland frukt och grönsaker. Men trots detta översteg de i genomsnitt 20 %, vilket förklaras i apriltidningen Compra Maestra.

Orsakerna till prisstegringarna.

OCU-studien avslöjar att det mesta av prisökningarna, åtminstone på färskvaror, sker vid ursprunget hos producenterna. Även om detta inte behöver betyda att de har större vinster, eftersom de har fått utstå betydande kostnadsökningar på framförallt gödsel och bränslen. Men det finns undantag: livsmedel som äpplen och bananer har ökningarna uppstått i stormarknaderna själva. Det som dock står klart är att priserna på försäljningsställena kan vara upp till sex gånger högre än de priser som jordbrukare och boskapsuppfödare får.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …