MC-vägar vad är det?

SPÄNNANDE KÖRNING I NJUTBAR NATUR!

Ja, det kan egentligen vara vilken väg som helst där asfalten är slät och fin, mycket kurvor som dessutom är rätt doserade, lite trafik, bergigt och underbar natur, brukar bland de flesta mc-förare betraktas som en bra mc-väg. 

Berg och motorcykel.

Efter att ha kryssat runt i Spanien med både bil och mc så kan jag inte låta bli att bli  imponerad över de flesta vägar i detta land. Självklart är vägarna även en fröjd att köra bil på, vilket kan vara lika njutbart speciellt när det är riktigt varmt och man sitter där med AC på i kortbyxor och linne.
Om man kör in på riktigt små vägar så kan de vara precis hur dåliga som helst och jag ger en kraftig varning för att överhuvudtaget köra på grusvägar. Det verkar inte finnas något underhåll alls på dessa vägar.

Spanien är ju ett bergigt land och har den näst högsta genomsnittliga höjden över havet i Europa (1.300 meter ö.h) efter Schweiz. På många ställen i landet märker man inte av detta men om man exempelvis åker motorvägen mellan Zaragoza och Sagunto så kör man på mellan 1000-1300 meters höjd (Sveriges högsta väg ligger på 975 meter ö.h.). Om man inte tittar på skyltarna som visar höjden över havet så skulle man över huvud taget inte förstå att så är fallet. Hela Pyrenéerna och även Sierra Nevada är ju stora bergskedjor trots att den sista inte har så mycket vägar i de högsta delarna av berget.
Jag tänkte ändå presentera några favoritvägar som har det mesta man kan önska i njutbar natur och spännande körning.

Pyrenéerna

HÄR FINNS ALLA TYPER av körning men det finns också några riktigt spännande vägar att välja om man vill ha brutal bergskörning eller mer normal körning i samma underbara natur.
Vägarna runt Andorra är alltid spännande, Andorra är inte Spanien men i denna artikel så får det vara det. Speciellt vägen från Frankrike till Andorra.

På helgerna förstår man att det är ett riktigt mc-område eftersom det verkar som att de flesta mc-åkare i norra Spanien och södra Frankrike gärna tar sig upp och ner till Andorra.
Strax söder om Andorra kommer väg N-260 som går rakt ut mot Pamplona, sista biten heter den N-240. Denna väg har det mesta att erbjuda som fina bergspass men också långa svepande kurvor i dalarna.  

En av många MC-vägar.
Rast vid en typisk MC-väg.

Sierra Nevada

ETT BESÖK I  själva staden Pradollano i Sierra Nevada måste man så klart göra. Här är en bred och fin väg upp till ca 2500 meter där staden ligger. Det är lite trafik och de som finns på vägen är Europas biltillverkare som använder sträckan som ett biltestområde och här kan man alltså möta många spännande zebramålade bilar. Men om man tar sig lite längre österut i bergskedjan börjar det bli riktigt spännande vägar.

A-337 från Calahorra över den östra delen av Sierra Nevada är en spännande väg. Glöm inte att läsa på från ett av mina tidigare reportage om västernstaden Flagstone som ligger vid Calahorra. Där Sierra Nevada tar slut börjar Sierra de Baza och nu blir det riktigt spännande. Det är faktiskt så att det går ett antal väger från söder till norr över berget och nästan alla är riktigt häftiga att köra.
Det är ett öde område och i november när vi körde över mötte vi 2 bilar och 3 mc på ca 10 mil och så brukar det se ut i det här området. 

En smal väg och en tunnel.

Silent Route

FÖR TVÅ ÅR SEDAN var vi på väg från en mc-träff i Callafeld och skulle ta oss till Pernilla i Zaragoza som också skriver för denna tidning. Ni måste köra Silent Road på vägen hit, skrek Pernilla. Jag hade aldrig hört talas om denna väg men vem vågar säga emot en kvinna?

Vi skulle ansluta i den södra ändan på vägen men kom på en extremt dålig väg över bergen innan vi nådde fram. Nylagd asfalt, ingen trafik och ett enormt öde landskap. Här fanns inga bilar men ett stort antal mc-åkare. Jag frågade en av dem varför den kallades Silent Road och fick till svar att här finns ingenting, absolut ingenting. Vilket var precis vad vi inte ville höra eftersom några hojar var helt utan bensin i tankarna! Ja, det löste sig genom att slanga mellan hojarna. Jag kan ändå inte annat säga än att:
–  Kör den med mc eller bil, den är vacker, öde och spännande!

Motorcyklister

Jucardalen

VILL MAN UPPLEVA GRAND CANYON fast i mindre skala så följ Jucarfloden mellan Jorquera och Alcalá del Júcar. Att resa denna sträckan nere i dalen och se dessa höga klippor på båda sidor av vägen där floden i årtusenden grävt sig ner är otroligt vackert. Vägen är smal och bitvis i lite sämre skick men att köra ner i dalen vid Jorquera och upp ur dalen vid Alcalá del Júcar på serpentinvägar är enormt fint och kul så klart.

En kurva på en MC-väg.

Staden Jorquera på sin klippa var en fin muslimsk stad under den perioden.
Alcalá del Júcar är en av de mest spektakulära och pittoreska städerna i provinsen Albacete.
Dess hus uthuggna i berget, anpassar sig till terrängen på smala och branta gator som klättrar mot slottet.

Det är känt att det runt 1000-talet var en muslimsk fästning och att det var en del av den försvarslinje som araberna byggde vid flodens strand, för att hålla tillbaka det växande trycket från de kristna kungarna.  

En pittoresk stad.

Millares till Quesa

NÄR MAN ÄNDÅ ÄR I NÄRHETEN så är det väl lika bra att köra väg CV-580 från Millares ner till Quesa. Vägen är öde och den går i underbar natur, med serpentinvägar bitvis. Ungefär mitt på denna sträcka finns ett ställe men massa dinosauriespår, det blir en bra bensträckare där.
Jag skulle kunna fortsätta att räkna upp mc-vägar och alla har väl sina favoritvägar men detta är några av alla de vägar som jag gillar.

Bro

Sierra Alhamilla i södra Spanien (Andalusien):


Gunnar Lönn

Jag heter Gunnar Lönn och är en glad pensionär med ett stort intresse för övergivet, historiska platser och häftiga byggnadsverk. Jag har hållit på i många år att besöka dessa typer av sevärdheter, men under de senaste åren har jag också börjat med att dokumentera platser som jag besöker.

Läs också

Playa de la Malagueta.

Väderprognos för Spanien 28 maj – 2 juni 2024

Med undantag för den allra nordligaste delen av Spanien har sommarvärmen kommit med besked, men …