Mer än 1.500 tåg inställda i Spanien

Anställda på de spanska järnvägarna går ut i en serie 24-timmarsstrejker under 5 dagar, tåg ställs därför in över hela Spanien.

Strejk på tåg

Som vi skrev om för 2 veckor sedan går arbetarna på Renfe och Adif ut i strejk den 24 och 30 november, samt den 1, 4 och 5 december. Detta har redan resulterat i att 1.548 tåg har blivit inställda. Anledningen till strejkerna kan läsas här: Tågstrejker är planerade i hela Spanien.

Spanien har ett regelverk för minimitjänster vid strejker.

Transportministeriet har nu fastställt de minimitjänster som måste upprätthållas för att förhindra ett fullständigt sammanbrott av kollektivtrafiken i Spanien. De innebär att minst 72 % av alla höghastighetståg (Ave och Avlo) måste vara i drift. För medeldistanstågen gäller att 65 % skall vara i trafik.

Beträffande lokaltågen är det mer komplicerat.

För lokaltågen – pendeltågen (Cercanías och Rodalies) gäller att minsta antalet schemalagda turer under rusningstid 06:00-09:00 och 18:30-20:30 skall vara 75 %. Resten av dagen skall 50 % vara i gång.

Renfe kommer att erbjuda AVE-, lång- och medeldistanspassagerare, så långt det är möjligt att resa med ett annat tåg. Och så nära den tidpunkt som resan ursprungligen bokades för. Om resenärerna inte vill ha den resan får de avboka eller ändra sin biljett utan kostnad.

Som vi tidigare har nämnt så är det också strejkvarsel på flygplatserna i Spanien.

Risk för strejker på spanska flygplatser.


Uppdatering: Tågstrejken avbryts i sista stund.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …