Risk för strejk på spanska flygplatser

Stridsåtgärder planeras till långhelgen i december på flygplatser över hela Spanien, det är bagagehanterarna som tas ut i strejk.

Bagage på flygplatser.

Långhelgen bara ett par veckor före jul är traditionellt en mycket hektisk helg på flygplatserna i Spanien. Då är det många som flyger hem för att fira jul och andra reser över veckosluten för att shoppa.

För att utöva maximal påverkan på arbetsgivaren flygplatsbolaget Aena så har fackföreningen UGT utlyst en strejk för bagagehanterarna. Det berör alla flygplatser som sorterar under Aena, vilket i praktiken är nästan alla Spaniens flygplatser.

Anledningen till konflikten

Arbetarna protesterar mot den osäkerhet som har orsakats av att ansvaret för marktjänsterna har tagits bort från Iberia på flera flygplatser. Dessa kontrakt har sedan erbjudits till ett flertal andra företag. Enligt facket har många av de företag som tilldelats kontrakten tidigare fått klagomål för att de inte har respekterat arbetarnas rättigheter. Facket anklagar därför Aena för att sätta besparingar före att ”etablera ett verkligt, konkret och tydligt engagemang” för personalen.

UGT hävdar att företagen i fråga under de senaste sju åren har varit föremål för tusentals stämningar, kollektiva tvister och strejkvarsel för avtalsbrott. Vidare har facket anklagat Aena för att inte ha upprättat någon form av sanktionsmekanism för chefer som inte uppfyller sina åtaganden.

Tidsramen för strejkerna

Strejkerna kommer att pågå mellan den 4 och 10 december, men datumen är ännu inte fullt bekräftade. Strejkerna är enligt facket tänkta att fortsätta tills de inblandade ”tar sitt ansvar”.

Om stridsåtgärderna genomförs kommer det utan tvekan att bli kaos, förseningar och till och med inställda flyg över hela Spanien.

Fler aktuella strejker som påverkar resandet i Spanien.

Tågstrejker är planerade i hela Spanien.
Strejkvarning för Alicante flygplats.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …