Mer än 1.600 migranter till Kanarieöarna

Kanarieöarna har under de senaste 48 timmarna tagit emot 1.606 migranter från Afrika. De kommer samtliga från länder söder om Sahara.

Kanarieöarna

Sjöräddningen och Rörda Korset är i högsta beredskap eftersom väderförhållandena är på väg att försämras. Det är framförallt öarna Gran Canaria, Teneriffa och El Hierro som har fått bevittna den humanitära migrationskrisen under helgen. Fram till igår eftermiddag söndag, hade rekordet för ankomster sedan krisen som tog fart 2006 redan slagits. Med hundratals människor som räddats eller som har anlänt på egen hand till olika delar av öarna, de allra flesta till hamnen La Restinga på ön El Hierro.

La Restinga på El Hierro.
La Restinga på El Hierro.

Detta är mycket mer än vad öarna kan ta hand om och framförallt inte den lilla ön El Hierro med knappt 11.000 egna invånare. Migranterna som anländer till El Hierro får först medicinsk behandling och överförs därefter till Teneriffa. Där inhyses de i en så kallad CATE (Centro de Atención Temporal a Extranjeros). Det är ett läger där de får stanna tills de är registrerade av nationalpolisen.

När de väl är registrerade överförs immigranterna till det Spanska fastlandet eftersom Kanarieöarna har en maximal kvot på 6.000 migranter. Så fort den siffran har nåtts (vilket den har) så startar direkt överföringar till andra delar av Spanien.

På lördagen kom det 1.157 migranter till öarna, de flesta till El Hierro. På söndagen kom det fem båtar till El Hierro och Gran Canaria med 449 passagerare. Den sista av dem var en kanot lastad med 229 passagerare som anlände runt midnatt (204 män, 12 kvinnor och 13 barn). Den upptäcktes av det automatiska systemet SIVE 18,5 kilometer söder om La Restinga och fick eskort till land av sjöräddningsfartyget Salvamar Adhara.

Salvamar Adhara lämnar La Restinga för sjöräddningsuppdrag.

Detta hände i somras.

86 personer räddade utanför Kanarieöarna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …