Spaniens TV-kanaler förändras

TV-sändningarna i Spanien går över till att bara sända i HD-kvalitet vilket innebär högre bild- och ljudkvalitet, sändningar i standardkvalitet avslutas.

HD-Kvalitet, tv-apparat

Det innebär att de som fortfarande har TV-mottagare som inte är kompatibla med HD måste förnya sin utrustning om de vill fortsätta att se på TV.

Den redan tidigare beslutade obligatoriska förändringen var planerad att ske tidigare, men situationen med Covid-19 gjorde att det fick uppskjutas. Nu när den situationen har normaliserats är det dags att ta det definitiva steget till högupplösning.

Den obligatoriska övergången till högupplöst digital marksänd tv i Spanien var ursprungligen planerad till den 1 januari 2023. Men sköts slutligen upp till den 14 februari 2024. Från det datumet kommer det att vara obligatoriskt för tv-kanaler att sända i HD-kvalitet. För att spara bandbredd kommer SD-kanalerna att försvinna helt. Detta är avgörande för överföringen av 4K-innehåll och direkt relaterat till utbyggnaden av 5G-nätet i landet.

Gamla tv-apparater
Till elektronikåtervinningen.

Hur ser man på marksänd TV (TDT) i HD?

Det första steget är att se efter om din TV stöder högupplösning. Nyare tv-apparater gör vanligtvis det, äldre tv-apparater kan dock sakna den möjligheten.

Om din TV inte inte är kompatibel med HD-teknik så måste du antingen byta till en nyare TV som är HD-kompatibel. Eller skaffa en avkodare som kan omvandla HD-signalen till en lågupplöst SD-signal.

TV-antennen spelar en avgörande roll för att ta emot signalerna. Det är viktigt att se till att antennen är i gott skick för att ta emot HD-sändningar. Den kan behöva justeras för att optimera signalmottagningen.

När det gäller centralantenner kan det vara nödvändigt att installera ytterligare moduler eller uppdatera befintliga. Då bör man kontakta en auktoriserad antenninstallatör.

Kablarna som används för att ansluta TV-apparaten till antennen kan också påverka signalkvaliteten. Du bör använda kablar av god kvalitet och se till att de är i gott skick för att undvika störningar eller förlust av signalkvalitet.

Konfiguration och kanalsökning.

När alla ovannämnda element har fallit på plats måste du göra en kanalsökning på TV:n eller avkodaren. Denna process låter dig ställa in och spara alla kanaler som är tillgängliga i ditt område.

Den som vill veta mer eller vill träna sin spanska kan göra det här: Gobierno de España. Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …