Milstolpe för förnybar energi i Spanien

I tisdags producerades tillräckligt med förnybar energi för att fylla hela Spaniens elbehov mellan klockan 10:00 och 19:00.

Vind- sol- och vattenkraft producerade mer än vad Spaniens fastland behövde under tisdagen den 16 maj 2023, som var en helt normal arbetsdag. Spanien är bland en handfull länder som leder världen i strävan mot förnybar energi. Då skall man dessutom hålla i minnet att Spanien har mycket lite vattenkraft så den mesta förnybara energin kommer från sol och vind.

Förnybar energi har vuxit under de senaste åren, enligt Scientific American. Den står nu för ungefär en tredjedel av elproduktionen i världen och den andelen växer.

Övergången till grön energi hjälper inte bara till att hantera klimatkrisen genom att minska utsläppen, den är också lönsam och minskar kostnaderna. El Pais rapporterade att i Spanien har tillägget av solpaneler haft en dubbel effekt. Det tillför energi till elsystemet samtidigt som det minskar efterfrågan på andra energikällor när solen är uppe.

Ekonomiskt lönande

Även om inte alla olje- och gasbolag går över till mer förnybar energi, ser vissa redan ökade vinster från övergången. Insider rapporterade att under de senaste två decennierna har Ørsted, ett danskt företag, sakta gått över från fossil till grön energi. Och de har hittills fått in miljarder i vinst. Företaget, som hade en nettovinst på 2 miljarder dollar förra året, producerar 90 % av sin energi från förnybara resurser.

I USA tar den gröna energin fart. President Joe Bidens administration godkände nyligen en överföringsledning på flera miljarder dollar. Den kommer att skicka vindenergi från New Mexico till städer längs västkusten, rapporterade Associated Press .

Även om dessa framsteg inom grön energi – som i Spanien – inte eliminerar behovet av olja och gas. Så är de ett sätt att minska beroendet och hjälpa till att minska koldioxidutsläppen.

Kommentar från en nationalekonom

”Det som är relevant är att det här inte är något cykliskt, utan på väg att bli strukturellt. Både på grund av den minskade efterfrågan av fossil energi men framför allt på grund av den ökade solcellsproduktionen”. Säger Natalia Fabra, professor i nationalekonomi vid Carlos III-universitetet i Madrid,’ till dagstidningen El Pais.

Originalartikeln finns här: Business Insider.

Vet du vad förnybar energi är och hur det fungerar? Här kommer en video som förklarar detta:

Relaterade artiklar

Mycket kombinerad sol- och vindenergi.
Nya vindkraftsprojekt i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …