Möjligheter och utmaningar för svenska köpare 2024

BOSTADSEXPERTEN

Spanien har länge varit ett attraktivt resmål för svenskar, inte bara som en semesterdestination utan också som en plats för investeringar i fastigheter. 

Fastighet för svenska köpare.
Foto: Shutterstock.

2024 fortsätter Spaniens fastighetsmarknad att locka svenska köpare med dess soliga klimat, rika kultur och gynnsamma levnadskostnader. Men vad innebär det att investera i spanska fastigheter idag? Vilka möjligheter och utmaningar står svenska köpare inför?

Aktuella trender

Under det senaste året har fastighetspriserna i Spanien visat en uppåtgående trend, särskilt i kustnära områden och städer som Barcelona och Madrid. Efterfrågan på fastigheter har ökat bland svenskar, med ett växande intresse för både semesterbostäder och permanenta hem. Populära områden inkluderar Costa del Sol, Costa Blanca och Balearerna, där kombinationen av klimat och livskvalitet fortsätter att vara huvudattraktioner.

Ekonomiska faktorer

Den ekonomiska situationen i både Spanien och Sverige spelar en stor roll för investeringsbeslut. Medan den svenska kronan varit svag mot euron har många svenska köpare de senaste två åren valt att belåna en del av köpet med lån i euro. Valutakursfluktuationer kan påverka den totala investeringens värde över tid, vilket gör att de som tar lån oftast gör så i euro. Fördelen med det är att bostaden senare kommer att säljas i euro, så det föreligger ingen valutarisk för att betala av lånet. Men dock har man risken att månadsbetalningarna blir dyrare om kronan blir svagare.

Livsstil och kultur

För svenskar som flyttar till Spanien är det oftast inte bara en ekonomisk investering utan också en fråga om en ny livsstil. Anpassningen till den spanska kulturen och livsstilen är en viktig del av upplevelsen. Det innebär att förstå lokala seder och traditioner, samt att hantera språkbarriären. Många svenskar finner dock att den varma och välkomnande atmosfären gör övergången lättare. Min rekommendation är att börja med spanskan så fort som möjligt! Jag känner till så många svenskar som bott här i åratal utan att behärska språket, och de går miste om en stor del av upplevelsen av att bo i Spanien.

Framtidsutsikter

Med tanke på de nuvarande trenderna ser framtiden för fastighetsmarknaden i Spanien ljus ut för svenska köpare. Det finns givetvis risker, som ekonomisk instabilitet eller politiska förändringar, som kan påverka marknaden. Potentiella köpare bör hålla sig informerade om både lokala och globala ekonomiska förhållanden som kan påverka deras investeringar. Men i det stora hela är den spanska fastighetsmarknaden en mycket stabil investering. Speciellt i kustområdena där vi har en stor inflyttning av människor från hela Europa, och speciellt i Málagaprovinsen där stora teknologiska företag, som till exempel Google och Amazon, gör stora etableringar. Det medför en stor inflyttning av personal till dessa IT-yrken. Ett område att hålla koll på är Benalmádena som med sitt läge mitt emellan Málaga och Fuengirola har stort utrymme för bra investeringsmöjligheter. Det är ett bra läge både för dem som flyttar för att jobba i Málaga och för digitala nomader. Speciellt Arroyo de la Miel och Torrequebrada.

Sammanfattningsvis erbjuder fastighetsmarknaden i Spanien många möjligheter för svenska köpare, men det krävs noggrann forskning och förberedelser. Genom att förstå de aktuella trenderna, ekonomiska och juridiska faktorerna, samt kulturella aspekter, kan svenskar göra välgrundade beslut som leder till framgångsrika och givande investeringar.

Som vanligt är mitt tips att kontakta en etablerad och registrerad mäklare i området du är intresserad av. Etablerade mäklare har kunskap om varje komplex i området som du som köpare inte kan hitta på internet. Använd dig helst av en mäklare som är registrerad med mäklarsamfunden API eller GIPE (se www.gipe.es för medlemmar). Det ger dig en garanti att de har kunskaper samt giltiga ansvarsförsäkringar. Etablerade mäklare har också ofta en kundlista som får ”första tjing” på nya bra objekt, innan de kommer ut på marknaden. De bästa objekten säljs ofta innan de kommer ut på marknaden. Om du har en seriös etablerad mäklarfirma kommer du kunna bygga en långsiktig affärsrelation som du kommer att ha nytta av i åratal framåt. Undvik att använda ”mäklare” utan kontor som bara har hemsida och mobiltelefon.


Christofer Fogelberg

Spansk mäklare sedan 2001 och medlem i mäklarsamfunden API, GIPE och AIPP. Han driver sedan 2003 StartGroup Real Estate med tre kontor på Solkusten. Christofer är Advisory Director för Association of International Property Professionals med säte i London och sitter även i styrelsen för spanska GIPE.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …